Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den před referendem uctily tisíce lidí památku Jo Coxové

Jo Coxová
Jo Coxová
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn – Na Trafalgarském náměstí v centru britské metropole se dnes sešly tisíce lidí, aby uctili památku zavražděné političky Jo Coxové. Ta zemřela minulý čtvrtek, dnes by jí bylo 42 let.

Tisíce lidí v Londýně uctily památku zavražděné poslankyně. Její manžel Brendan Cox označil její vraždu za akt teroru a politický čin. Coxová byla zastánkyní setrvání Británie v Evropské unii.

Emotional afternoon alongside thousands of Londoners paying tribute to our friend Jo Cox #MoreInCommon #LoveLikeJo pic.twitter.com/bqUYLCNoRF

— Sadiq Khan (@SadiqKhan) 22. června 2016

 

Vražda podle něj byla politická. „Byl to akt teroru, který měl podpořit nenávist vůči ostatním," řekl vdovec v emotivním projevu. „Ironií osudu však tento akt nepomohl nenávisti a naopak vyústil v příval lásky," dodal.

Vzpomínkového aktu se zúčastnili představitelé různých náboženství, přítomná byla mimo jiné pákistánská nositelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzaiová. Zpěvák Bono z irské skupiny U2 se k truchlícím obrátil s videovzkazem.

Vrah Coxovou napadl minulý týden v jejím volebním okrsku v severoanglickém Birstallu poblíž Leedsu. Třikrát vystřelil a pak jí zasadil několik ran nožem. Podle svědků u toho vykřikl Britain First (Británie především), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení usilujícího o odchod Británie z EU.

Témata:  Velká Británie Jo Coxová

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy