Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie rozhoduje o své budoucnosti. Pomohli názoru novináři?

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Praha/Londýn - Velká Británie hlasuje o odchodu z Evropské unie a s napětím a zájmem ji sleduje celý svět. Svou roli v názoru Britů ale sehrály i tamní noviny a deníky, které se mnohdy přiklonily na jednu nebo druhou stranu. Někdejší reportér redaktor BBC Ivan Kytka zmapoval, jak probíhal poslední týden před referendem v tamních médiích.

Při pohledu na trh tištěných novin se podle Kytky může zdát, že poměr sil mezi euroskeptickými a proevropskými tituly je vyrovnán. Mezi devíti národními listy vede 5:4 opozice vůči Bruselu. Mezi britskými populárními listy ale prý mají v nákladu a vlivu drtivou převahu noviny jako The Sun, The Daily Mail nebo The Express, jejichž editoriální politika je zaměřena proti Evropské unii a jejím institucím.

Mnohem zajímavější je tedy podle něj sledovat ne bulvár, ale seriózní britské listy. "Přes své editoriální preference ctí přísně pluralitu názorů. A tak i k Bruselu obvykle kritické Timesy (patřící Australanovi Rupertu Murdochovi) přinesly tuto středu na svých stránkách hned dva proevropské komentáře," napsal na webu České televize a přiložil několik komentářů: "Neskrývejme, že nás EU zachránila před nezdarem," píše kmenový komentátor listu David Finkelstein. Na internetových stránkách Timesů zase investiční bankéř Jacob Rothschild sdělil čtenářům, že „veškeré důkazy ukazují, že brexit bude neštěstím."

Ve srovnání s Timesy je konzervativní Daily Telegraph v kampani za odchod Británie z Unie o něco konzistentnější, upozornil Kytka. Jejich šéf Boris Johnson je pravidelným komentátorem listu, což ale prý neznamená, že by vedení redakce vytěsnilo ze svých stránek hlasy oponentů. "Evropa není hrozbou pro naše obranné zájmy. Je naopak jedinou cestou, jak je udržet," píše ve středečním internetovém vydání generál sir Rupert Smith. A hned v dalším článku připomíná profesor London School of Economics čtenářům: „Projekt evropské integrace byl jedním z nejúspěšnějších, silně osvobozujících projektů v lidské historii."

Novináři liberálně orientovaného Guardianu pro změnu připravili na čtyřech celých velkých stranách podrobné odpovědi na třicet otázek, které měly voličům pomoci v rozhodování. "Zdraží po odchodu z EU francouzské a bude naopak australské víno levnější? ptala se jedna z nich. „O moc ne," zněla lakonická odpověď," píše Kytka.

"Pestrostí a širokou škálou zveřejněných názorů a také hloubkou věcných komentářů poskytují seriózní britské listy voličům dostatek informací, aby se mohli příští týden informovaně rozhodnout. Jejich váhu však nelze přeceňovat. Mnohem větší vliv na veřejné mínění má, jak už řečeno, populární tisk s denním nákladem kolem čtyř milionů výtisků a dalšími miliony přístupů na internetu," dodal závěrem.

Témata:  noviny a tisk Brexit

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy