Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama nemůže aplikovat změnu imigrační politiky. Nejvyšší soud USA ji zakázal

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mediafax

Washington – Americký prezident Barack Obama neuspěl se svým plánem na změnu v imigrační politice. Jeho snahu mu dnes zablokoval Nejvyšší soud USA.

Sám Obama v reakci označil tento krok za „frustrující" a „bolestný" pro miliony lidí, obávajících se vyhoštění ze Spojených států. Světové agentury jako Reuters nebo AFP píší o „kruté porážce" a „tvrdém políčku" Obamovi, který za sedm měsíců odejde z Bílého domu, a o úspěchu prezidentových odpůrců z řad republikánů.

Spor se týká exekutivních výnosů, které mají uchránit před hrozícím vyhoštěním více než čtyři miliony ilegálních přistěhovalců a které předtím narazily u dvou soudů nižší instance. Nejvyšší soud v lednu na Obamovu žádost souhlasil s tím, že tyto výnosy posoudí. Nakonec ale nedospěl k většinovému rozhodnutí. Hlasování soudců skončilo poměrem čtyř liberálních hlasů proti čtyřem konzervativcům, což znamená, že Obamovy výnosy zůstávají dál zablokované a nenaplní se.

Prezident chtěl exekutivní iniciativou obejít Kongres ovládaný republikány, to mu ale zablokovaly soudy nižší instance poté, co ji nechaly posoudit justicí Texasu a dalších 25 států ovládaných republikány. Obama podle nich překročil své prezidentské pravomoci, které mu dává ústava.

Obama v listopadu 2014 představil rozsáhlou reformu imigračního systému, která měla umožnit zůstat v zemi asi 4,7 milionu nelegálních přistěhovalců z odhadovaných 11 milionů. Prezident argumentoval tím, že USA vznikly jako "stát přistěhovalců". Díky plánované reformě by se deportace neměla dotknout imigrantů, kteří žijí více než pět let v USA a mají dítě s americkým občanstvím či povolením k trvalému pobytu.

Hrozby vyhoštění reforma už zbavila také více než 600.000 lidí, které jejich rodiče v minulosti nelegálně přivezli do Spojených států jako nezletilé.

Témata:  Barack Obama přistěhovalectví USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy