Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž, který zavraždil poslankyni Coxovou, stane před soudem v půlce listopadu

Jo Coxová
Jo Coxová
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn – Vrah britské labouristické poslankyně Jo Coxové stane v polovině listopadu před soudem, termín procesu byl stanoven dnes. Poslankyni postřelil a pobodal před týdnem v jejím severoanglickém volebním okrsku Thomas Mair v okamžiku, kde se chystala na setkání s občany v knihovně v Bristallu.

Před londýnským soudem stane Mair pravděpodobně 14. listopadu. Úřady ho viní z vraždy, těžkého ublížení na zdraví, držení zbraně za účelem spáchání trestného činu a držení útočné zbraně. Přípravné řízení by se mělo uskutečnit na počátku října.

Vyšetřovatelé v současnosti prověřují vazby vraha na krajně pravicovou scénu i jeho psychické zdraví. Když se ho při nedávném stání u soudu ptali, jak se jmenuje, řekl: „Smrt zrádcům, svobodu Británii".

Právě knihovna, před kterou k vraždě došlo, se stala jedním z míst, v nichž Britové mohou během dneška odevzdat svůj hlas pro či proti setrvání své země v Evropské unii. Místo podle BBC střeží několik policistů. Podle zástupce volební komise Davida Smithe je volební účast v této místnosti poměrně vysoká.

Řada analytiků se domnívá, že vražda Coxové by mohla mít vliv na výsledek dnešního hlasování. Také některé průzkumy veřejného mínění naznačovaly, že násilný čin byl zlomem v kampani a přinesl podporu zastáncům setrvání Británie v EU.

Deset minut před 14:00 SELČ, tedy v okamžiku, kdy před týdnem útočník Coxovou napadl, se před knihovnou sešlo asi 200 lidí, aby uctili její památku.

Témata:  Velká Británie Jo Coxová Brexit

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy