Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bratislavě protestovaly stovky lidí proti diktátu Bruselu

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Stovky lidí se dnes v Bratislavě zúčastnily pochodu a demonstrace "proti diktátu Bruselu a zastavení likvidace Evropy".

Na demonstraci krajně pravicových hnutí přišlo mnohem méně lidí než loni, byli mezi nimi i demonstranti z Česka.

"Blíží se den, kdy si naši vlast vezmeme zpět do vlastních rukou. Tak jako Britové oslavují červnové datum, tak den, kdy si vezmeme moc do našich rukou, bude dnem naší nezávislosti. Brexit je jen začátek. Evropské unii v takovéto podobě zvoní umíráček," prohlásil před asi 500 lidmi na shromáždění v širším centru Bratislavy předseda občanského sdružení Slovenské hnutí obrody Róbert Švec. Dodal, že Slovensko nepotřebuje více Evropy, ale potřebuje odhodlané vlastence.

Řečníci na mítinku ocenili rozhodnutí britských voličů, kteří se v referendu vyslovili pro vystoupení země z EU, a k uspořádání podobného plebiscitu vybídli i slovenskou vládu.

Petici za vypsání lidového hlasování o odchodu Slovenska z unie mezitím ohlásila krajně pravicová parlamentní strana LSNS, která dnešní pochod a shromáždění nepodpořila.

Během pochodu pod dohledem policie, který předcházel samotnému shromáždění, příznivci krajní pravice pokřikovali hesla "Slovensko Slovákům" či "Stop diktátu Bruselu". V davu byli i sympatizanti české Dělnické strany sociální spravedlnosti. Na podiu vystoupil také někdejší šéf republikánů Miroslav Sládek, který se v projevu vyslovil "pro sjednocení vlasteneckých sil a pro svržení Bruselu".

Témata:  Slovensko demonstrace na Slovensku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy