Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pád letadla EgyptAir francouzští vyšetřovatelé posuzují jako nehodu

Airbus společnosti Egypt Ait
Airbus společnosti Egypt Ait
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Pařížská prokuratura dnes uvedla, že Francie zahájila vyšetřování květnové tragedie letadla společnosti EgyptAir nad Středomořím. Vyšetřovatelé podle agentury AP neštěstí posuzují jako nehodu.

Podle Francouzů zatím neexistuje žádný důkaz o tom, že šlo o terorismus. Egypt dnes oznámil, že paměťové jednotky z černých skříněk zříceného letadla již dorazily do Paříže, kde se je experti pokusí opravit.

Letoun spadl v květnu cestou z Francie do Egypta, zahynulo všech 66 osob na palubě. Černou skříňku, která zaznamenávala hovory posádky v kokpitu, našly pátrací týmy ve Středozemním moři jako první. Poté byla vyzvednuta i druhá skříňka s technickými parametry letu. Tým egyptských vyšetřovatelů tehdy sdělil, že stejně jako ta první byla i druhá skříňka poškozena. Experti však věří, že je bude možné opravit. Nález obou skříněk zvýšil pravděpodobnost, že se příčinu tragédie podaří objasnit.

Letadlo společnosti Egyptair spadlo 19. května na trase z Paříže do Káhiry. Egypt ve čtvrtek oznámil, že záznamníky posílá do Francie k opravě. Zatím se pouze ví, že automatické senzory krátce předtím, než letoun zmizel z radarů, odeslaly informace o kouři na toaletě a v prostoru avioniky pod kokpitem.

Egyptské ministerstvo pro civilní letectví se kloní k názoru, že šlo o teroristický čin. Podle francouzských expertů ale mohlo jít o technickou závadu. Na základě dosud získaných důkazů tedy Francie zatím případ vyšetřuje jako nehodu.

Dosud tragédii vyšetřoval jen Egypt, do jehož výsostných vod letoun egyptské společnosti spadl. Francie může případ také vyšetřovat, protože letoun typu Aibus A320 byl vyroben ve Francii a mezi oběťmi byla řada francouzských občanů. Obě země od začátku na vyjasňování případu spolupracují.

Témata:  Francie Egypt zřícení letadla Egypt Air

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy