Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy mění boj proti terorismu. Bude více využívat sociální sítě

Sociální sítě
Sociální sítě
Foto: Pixabay

Washington – Po včerejších teroristických útocích na mezinárodním letišti v Istanbulu opět není pochyb o tom, že je globální hrozba terorismu reálným problémem. Spojené státy nyní podle amerického oficiálního serveru Voice of America mění strategii a zaměřuje se zejména na sociální sítě.

Americká vláda se čím dál tím více snaží využít informací ze sociálních sítí k tomu, aby zjistila možné teroristické hrozby. Jak server uvádí, mezi nejnovější vládní návrhy patří požadavek, aby zahraniční návštěvníci země uváděli informace o svých účtech na sociálních sítích, jako je například Facebook nebo Twitter.

Tato informace by ale podle návrhu byla vyplněna pouze dobrovolně a týkala by se pouze lidí, kteří patří mezi 38 států, se kterými mají Spojené státy bezvízový styk. Mezi nimi je i Česká republika.

Podle návrhu by údaje o sociálních sítích návštěvníků mohly zlepšit proces vyšetřování a monitoringu případné nežádoucí činnosti. Návrh by se odhadem dotkl asi 24 milionů lidí.

Senátor John McCain, který podpořil podobný zákon, se domnívá, že k podobným krokům mělo při prověřování osob, které Spojené státy navštěvují, docházet již dávno. Podobně se vyjádřili i senátoři Martin Heinrich a Jeff Flake, kteří stojí za dalším zákonem – ten by měl umožnit vládě, aby lidem, kteří v USA zažádají o vízum, prověřila jejich veřejné aktivity na internetu.

„Prověření veřejných příspěvků na sociálních sítí u lidí, kteří chtějí vízum do USA, je v dnešním digitálním světě záležitostí selského rozumu," okomentoval to Heinrich.

Senátor Chuck Schumer pak navrhuje ještě jinou taktiku – chce, aby ministerstvo spravedlnosti vyplácelo odměny lidem, kteří nahlásí příspěvek na sociálních sítích, který povede k zatčení osoby, která v USA plánovala teroristický útok. Tato odměna by mohla být v rozsahu 25 tisíc až 25 milionů dolarů.

Témata:  USA sociální sítě terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy