Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama mluvil s Erdoganem, kondoloval za útoky na letišti v Istanbulu

Barack Obama
Barack Obama
Foto: unmultimedia.org

Washington - Celý svět kondoluje Turecku po včerejším teroristickém útoky na letišti v Istanbulu, kde zahynulo 41 lidí. Atentát dnes odsoudil také americký prezident Barack Obama.

Obama telefonicky hovořil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Vyjádřil soustrast tureckému lidu, uvedl zdroj z turecké vlády, který citovala agentura Reuters. Informaci o rozhovoru prezidentů posléze potvrdil i Bílý dům.

Turecko, které je členem Severoatlantické aliance, je součástí koalice zemí, které bojují proti Islámskému státu. Ačkoli se k sebevražedným atentátům zatím nikdo nepřihlásil, podle tureckých politiků je za ním právě IS.

Útok tří sebevražedných atentátníků si vyžádal 41 obětí a přes 230 zraněných. Na jednotkách intenzivní péče stále zůstává 41 lidí, uvedl dnes turecký ministr zdravotnictví Recep Akdag. Mezi zraněnými jsou podle něj občané Saúdské Arábie, Afghánistánu, Uzbekistánu, Pákistánu, Ukrajiny a Švýcarska.

Tři sebevražedníci útočníci, jejichž totožnost je stále neznámá, se odpálili v úterý kolem 21:00 SELČ v blízkosti vchodu na Atatürkovo letiště v Istanbulu. Před explozemi se střílelo. Podle videa, které koluje na sociálních sítích, se zřejmě jeden z atentátníků odpálil až poté, co jej postřelil policista a on spadl na zem.

Útok odsoudili například německý ministr vnitra Thomas de Maiziére i kancléřka Angela Merkelová, která prohlásila, že Německo a Turecko se "se budou navzájem podporovat" v boji proti terorismu. Také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na stránkách aliance uvedl, že spojenci v NATO budou spolu s Tureckem "bojovat proti terorismu ve všech jeho formách".

Témata:  Barack Obama teroristické útoky v Turecku

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy