Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme džihádisty po celé Evropě: IS zveřejnil mapu států, které ovládá

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Rakka - Islámský stát (ISIS) zveřejnil krátce po útocích v Turecku mapu států, které ovládají a kde mají své bojovníky a tajné jednotky připravené k útoku. Podle portálu Mirror však mají tajné jednotky po celé Evropě. Podívejte se kde.

Podle tajných služeb západních států byl útok na Istanbulské letiště morbidní způsob, jak oslavit dvouleté výročí od založení Islámského chalífátu. Potvrzuje to i fakt, že představitelé ISIS hned po útocích zveřejnili přehled států, které ovládají.

Jednotlivá území jsou rozdělena do tří úrovní: na státy, které kompletně ovládají, státy, kde mají významný vliv, a státy, kde mají tajné jednoty.

Státy, které ovládají, jsou Sýrie a Irák. To není žádné překvapení. Oba státy označují jako své pevnosti, ze kterých chtějí ovládnout celý Střední východ. Představitelé ISIS vyzývají muslimy po celém světě, aby se k nim připojili a přijeli do tohoto státu, který vznikl z protiamerického povstání v Iráku a od jehož brutálních praktik se distancují dokonce vůdci teroristické organizace Al-Káida.

Významný vliv a střední kontrolu mají údajně v 10 zemích. Jedná se o Afghánistán a Jemen na Středním východě, Somálsko a Nigérii v Africe, Egypt a Libyi v severní Africe, Čečensko a Dagestán ve východní Evropě a Filipíny na východě.

Tajné jednotky mají údajně v 7 zemích. Jedná se o Saudskou Arábii, Turecko, Alžírsko, Francii, Tunisko, Libanon a Bangladéš. Téměř ve všech těchto zemích bylo v posledních letech provedeno několik teroristických útoků s velkým počtem mrtvých. Proto nikdo nepochybuje o pravdivosti těchto zveřejněných informací.

Vysoký důstojník tajných služeb řekl pro portál Mirror: "Nemělo by to být bráno jako pouhá propaganda, ISIS má buňky po celém světě." Také si však myslí, že ohrožených je mnohem více zemí po celé Evropě. Jak moc jsou jednotlivé země Evropy ohroženy útoky tajných jednotek ISIS, najdete na mapě zde.

Podle tajných služeb jsou teroristickými útoky minimálně ohroženy pouze Česká republika, Švýcarsko, Slovinsko, Polsko a pobaltské státy. Mezi mírně ohrožené státy patří například i Slovensko, Rakousko, Irsko a Balkánské státy. Středně ohrožené jsou pak Itálie, Nizozemsko nebo třeba Švédsko. Nejvíce ohrožené jsou pak kromě Francie a Turecka také Belgie, Španělsko či Velká Británie.

Témata:  Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy