Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skutečný motiv střelce z Orlanda? Díky FBI se to možná nikdy nedozvíme

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington – Teroristický útok v americkém Orlandu otřásl celými Spojenými státy, o motivech jeho pachatele Omara Mateena ale stále panují pochybnosti. Server The Daily Caller ale nyní varuje, že se kvůli utajování informací americkou FBI pravdu možná nikdy nedozvíme.

Oficiální stanovisko americké ministryně spravedlnosti Loretty Lynchové je, že skutečný motiv střelce Omara Mateena možná zůstane navždy neznámý. Jak ale server upozorňuje, Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nařizuje floridským úřadům, které na útok reagovaly, aby odmítly jakékoliv veřejné požadavky na zveřejnění dalších informací.

FBI již část přepisů telefonátu Mateena na linku 911 zveřejnila, server ale varuje, že jde jen o jeden z několika telefonátů, v rámci kterých Mateen přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS). Původně navíc byly přepisy cenzurovány tak, aby v nich nebyly žádné zmínky o islámu nebo Islámském státu.

Média následně požadovala zveřejnění kompletních záznamů, načež úřad šerifa Seminole County zveřejnil dopis, který obdržel od FBI. V něm FBI nařizuje, aby odmítal jakékoliv požadavky na zveřejnění informací a přesměroval média na ně.

„Jak víte, jde o aktivní a probíhající vyšetřování FBI. FBI považuje informace, které obdržela od státních a místních bezpečnostních složek, za důkazy nebo potenciální důkazy. FBI se dále obává, že by zveřejnění těchto záznamů nebo informací v tuto chvíli negativně ovlivnilo naši schopnost střelbu efektivně vyšetřit a dovést záležitost ke konci; mohlo by ohrozit bezpečnost policejních důstojníků a dalších lidí, kteří se podíleli na vyšetřování, nebo jsou s ním nějak spojeni; a mohlo by vyvolat nadměrné předsudky vůči výsledkům vyšetřování," stojí mimo jiné v dopise.

Server ale upozorňuje, že by v tomto případě měl nad přáním FBI převážit zákon o svobodě informací, který na Floridě platí. Motivy Mateena jsou přitom zahaleny tajemstvím – ačkoliv se původně objevily spekulace, že byl sám gay a mstil se kvůli sebenenávisti, FBI podle deníku Los Angeles Times, který se odkazuje na „několik zástupců bezpečnostních složek", o tomto žádné důkazy nenašla.

Témata:  USA Omar Mateen (vrah z Orlanda USA - 12.6.2016) střelba v nočním klubu ve městě Orlando FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy