Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Michael Gove slibuje, že pokud bude premiérem Británie, zavede přistěhovalecký systém Austrálie

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn - O post britského premiéra se uchází také stávající ministr spravedlnosti Michael Gove. Pokud bude zvolen, má v plánu zavést přistěhovalecký systém po vzoru Austrálie.

Ve svém dnešním projevu také prohlásil, že vést vládu by měl někdo, kdo vedl kampaň za vystoupení země z Evropské unie a kdo této kampani věřil. Očividně tak mířil na svou hlavní rivalku a ministryni vnitra Theresu Mayovou.

"Zastavím volný pohyb, zavedu bodový systém po vzoru Austrálie a počty (přistěhovalců) snížím," prohlásil Gove s odkazem na čtyři pilíře jednotného unijní trhu, který počítá s volným pohybem lidí, služeb, zboží a kapitálu.

Právě volný pohyb lidí zastánci brexitu kritizují, neboť podle nich Londýn nemůže nijak přistěhovalectví kontrolovat. Představitelé EU přitom dali v posledních dnech opakovaně najevo, že účast na jednotném trhu s sebou nese i povinnosti, a to v podobě zmíněných čtyř svobod volného pohybu.

Austrálie je považována za zemi s jedním z nejpřísnějších přistěhovaleckých systémů. Canberra zásadně odmítá běžence, kteří se do země pokusí připlout na lodích; migraci reguluje tak, že vedle kvót pro ekonomické přistěhovalectví zájemce boduje. Vyhodnocuje například znalost jazyka, věk, zkušenosti či význam znalostí pro hospodářství země. Pokud uchazeč určitý limit nesplní, nárok na přistěhování nemá.

Gove kandidaturu na předsedu Konzervativní strany a tím i na premiérské křeslo nečekaně oznámil ve čtvrtek. Gove dnes zopakoval, že se o premiérský úřad původně ucházet nechtěl a že jedná pod vlivem aktuálního vývoje. Ve čtvrtek uvedl, že Boris Johnson není schopen zemi v nynější obtížné době vést, a proto se rozhodl tento úkol převzít. Mnohá média Govea označila za zrádce, který Johnsonovi bodl nůž do zad.

Témata:  Velká Británie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy