Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA úspěčně cvičí rebely v Sýrii. Z Pentagonu jde chvála

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washingon – Za své předchozí pokusy financovat a vycvičit syrské rebely Spojené státy v minulosti sklidily spíš posměch než chválu. Nyní ale oficiální americký server Voice of America informuje, že obnovený a pozměněný program má v Sýrii úspěch.

Podle oficiálních vyjádření Pentagonu se americkému programu na výcvik a vyzbrojení syrských rebelů konečně daří pomáhat v boji proti teroristické skupině Islámský stát. Ta zřejmě přímo organizovala například teroristické útoky na letišti v tureckém Istanbulu.

„Máme opoziční jednotky vycvičené USA poblíž linie Mara, máme je také v rámci posádky at-Tanfu a Syrským demokratickým jednotkám jsme poskytli rady, pomoc a trénink,“ uvedl plukovník Chris Garver, který je mluvčím koalice bojující v Iráku a Sýrii proti IS.

Server vysvětluje, že Washington oproti předchozím snahám změnil svou strategii. Nesnaží se nyní z vycvičených rebelů vytvářet celé jednotky, ale místo toho se soustředí na malé skupiny, které mohou koordinovat snahy o zásobování a popisovat pozice nepřátel.

Zástupci Pentagonu, kteří si nepřáli být jmenováni, serveru sdělili, že v rámci nového programu bylo zatím vycvičeno méně než 100 lidí. Jeden z nich ale zdůraznil, že je nový plán mnohem úspěšnější a poskytl USA lepší porozumění syrského bojiště.

Uvedli také, že tentokrát Washington věnuje mnohem větší pozornost zajištění, že jsou jejich zbraně skutečně užívány k tomu, k čemu jsou určeny – tedy k boji proti IS. Vůdci opozičních skupin jsou prověřováni, a pokud USA zjistí, že skupina zbraně používá k jiným účelům, podporu stáhne.

Témata:  USA Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy