Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pes olízl seniorce obličej, následky byly katastrofální

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Psí olíznutí mohlo být sedmdesátileté ženě osudným. Zdravotník ji našel doma ležet v kritickém stavu. Těžkou infekci ji způsobil virus, který se nachází v puse psů a koček. Ženu tak nakazilo to, že ji její domácí mazlíček často olizoval obličej.

Pes je považován za nejlepšího přítele člověka, proto si k němu lidé často utváří mnohem hlubší vztah než k jiným zvířatům a někdy se nechají zahrnovat polibky. Podle odborníků ale právě tímto způsobem mohou chytit celou řadu parazitů či nebezpečných bakterií. Na to také doplatila žena z Anglie, která infekci málem podlehla.

"Psi vám olizováním obličeje mohou způsobit otravu krve," varují britští lékaři. Angličanka malém zemřela na selhání několika orgánů, které způsobila právě infekce od jejího psa. Doktoři však uvedli, že k nakažení dojde převážně v případě, že vás pejsek taky škrábne.

Ženu nakazila bakterie Capnocytophaga canimorsus, která se může vyskytovat v psích dutinách. Tento tip infekce je také nazýván tichý zabiják, protože může způsobit selhání orgánů bez předchozích příznaků a je nebezpečná hlavně pro staří osoby, které mohou mít oslabený imunitní systém.

Pokud vás začne trápit průjem, zvracení, dehydratace či zánět žaludku, je možné, že za to budou moci vaši psí miláčkové. Můžete od nich získat například bakterie salmonelózy, campolybacterii a dalších.

Z parazitárních onemocnění hrozí člověku riziko larvální toxokarózy. Vajíčka škrkavek vylučují trusem hlavně štěňata a mladí psi asi do dvou let. U lidí se larvy škrkavek vyskytují v orgánech, kde obvykle neškodí, ale larvy mohou migrovat do oka. Pak hrozí zdravotní komplikace, což může vést až ke slepotě.

Příznaky nakažení toxokarózou jsou teploty, únava, bolest kloubů a svědění kůže. Vyhnout se této chorobě přitom tak těžké není, je potřeba důsledně dbát na hygienu a psy už od štěněte pravidelně vyšetřovat a odčervovat.

Témata:  zvířata psi zdraví

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy