Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA jsou úhlavní nepřítel, kdo věří Západu, přišel o rozum, řekl Chamenei před studenty

Írán, ilustrační foto
Írán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Teherán - Pro íránského ajatolláha Alí Chameneího zůstávají Spojené státy úhlavním nepřítelem. Dnes odmítl jakoukoli koordinaci regionálních otázek s USA, zejména pokud jde o Sýrii.

Podle íránských představitelů Američané nerespektují své závazky a nedělají nic pro to, aby zejména ujistili mezinárodní banky, že se nemusejí v budoucnu obávat sankcí kvůli vztahům s Íránem. "V jaderné oblasti se prokázalo, že Spojené státy, jak vláda, tak Kongres, pokračují v nepřátelství vůči íránskému lidu," prohlásil Chameneí. "Ti, kdo věří, že pro rozvoj země musejí hledat útočiště na Západě, přišli o rozum," dodal.

Ajatolláh také reagoval na nedávné sdělení Američanů, že Washington by chtěl s íránským vůdcem jednat a koordinovat regionální problémy, zejména ve vztahu k Sýrii. "Nechceme takovou koordinaci, neboť jejím hlavním cílem je zamezit přítomnost Íránu v regionu," napsal.

"Z náboženské a morální povinnosti, dokud budu dýchat, budu vzdorovat" nepřátelům (islámské) revoluce, řekl podle AFP nejvyšší íránský představitel už v sobotu večer před tisíci studenty, se kterými se setkal.

Témata:  Alí Chameneí Írán USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy