Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli znásilnění modelky se v Německu změní zákon

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Berlín - Znásilnění někdejší modelky Giny-Lisy Lohfinkové vyvolalo v Německu bouřlivou debatu o sexuálních deliktech. Kvůli kauze se bude měnit trestní zákoník.

Lohfinková tvrdí, že ji v červnu 2012 znásilnila dvojice mužů. Ti to popírají. Část videonahrávky, kterou muži při sexu pořídili, se dostala i na internet. Je na ní podle německých médií vidět a slyšet, jak Lohfinková několikrát říká "ne" a "přestaňte".

Dnes devětadvacetiletá žena, kterou prý někdo před stykem omámil, oba muže pohnala před soud, kde ale narazila. Státní zástupkyně Corinna Göggeová její verzi neuvěřila a naopak Lohfinkovou obvinila z křivé výpovědi. Šlo o dobrovolný pohlavní styk a žádosti o to, aby muži přestali, se mohly týkat třeba natáčení, je přesvědčena státní zástupkyně.

Trest pro exmodelku v Německu vzbudil velký rozruch, protože v očích mnoha v tu chvíli soud potrestal oběť, která se jen chtěla bránit sexuálnímu násilí. "Způsob zacházení s Ginou-Lisou Lohfinkovou je děsivý. Z oběti se dělá veřejně zostuzená pachatelka, které se nevěří. To bere dalším ženám odvahu, aby kvůli znásilnění podali trestní oznámení," nechala se slyšet místopředsedkyně poslaneckého klubu Zelených Katja Dörnerová.

Tlak pocítil také ministr spravedlnosti Heiko Maas a poslanci koaliční konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie, kteří se nakonec dohodli na zpřísnění trestního zákona přesně v duchu zásady "ne znamená ne". O normě bude Spolkový sněm jednat už příští týden.

Zatímco současná úprava počítá s tím, že pro naplnění skutkové podstaty znásilnění je třeba použití násilí nebo nátlaku, nově by mělo stačit, když pachatel bude ignorovat verbálně nebo neverbálně vyjádřenou vůli oběti, že sex odmítá.

Součástí návrhu novely je také úprava v oblasti skupinového sexuálního obtěžování, kterou Německo přímo reaguje na silvestrovské incidenty.

Témata:  znásilnění Německo ženy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy