Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se snaží ovládnout internet. Zavádí opatření proti šíření falešných informací

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Peking – Čína již v minulosti čelila kritice za cenzuru internetu, nyní se rozhodla zavést nová opatření. Jak informuje britský deník The Guardian, Peking nově zakázal přebírání zpráv ze sociálních médií. Má to zabránit šíření falešných zpráv a fám.

Společnost, která v Číně spravuje kyberprostor, oznámila, že onlinová media nesmí přebírat zprávy a informace ze sociálních sítí, aniž by k tomu dostala speciální povolení. Podle serveru jde o součást vládní kampaně za boj proti šíření fám.

„Je zakázáno používat informace z doslechu k vytvoření zpráv a využívat dohadů a představivosti ke zkreslování faktů,“ znělo oficiální vyjádření.

„Všechny úrovně administrativy kyberprostoru musí seriózně naplňovat svou odpovědnost za správu obsahu na internetu, posílit dohled a vyšetřování a zkoumat falešné zprávy a zprávy, které se nezakládají na faktech,“ dodal.

Deník ale varuje, že se čínská vláda snaží internet ovládnout a jeho kontrolu zahrnout i v zákonech. Dochází zde například k blokování oblíbených zahraničních webů, jako je Google a Facebook, což úřady zdůvodňují zvýšenou bezpečností kvůli hrozbám terorismu a dalších bezpečnostních rizik. Pro zahraniční vlády přitom takovýto druh cenzury představuje například obchodní problém.

Témata:  Čína internet cenzura

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy