Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice v Austrálii chce odvolat premiéra. Turnbull je to samé jako Cameron, říkají

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Oficiální výsledky předčasných parlamentních voleb v Austrálii sice ještě nebyly oznámeny, dosud opoziční labouristé ale už vyzvali šéfa liberální koalice a premiéra Malcolma Turnbulla k rezignaci.

Podle zpravodajství ABC získala konzervativní koalice v dolní komoře parlamentu 68 křesel, přičemž k nadpoloviční většině jich potřebuje 76. Opoziční labouristé mají 67 míst, Zelení jeden mandát a nezávislí další čtyři. Sčítání těsných konečných výsledků se kvůli komplikovanému preferenčnímu volebnímu systému protahuje.

Šéf labouristů Bill Shorten přitom svého soka nazval "Davidem Cameronem jižní polokoule". Poukázal tak na neúspěšnou snahu dosluhujícího britského premiéra zabránit odchodu Británie z Evropské unie, o kterém nakonec voliči rozhodli v červnovém referendu.

Turnbull vyvolal předčasné volby ve snaze zlepšit své postavení zejména v Senátu, aby se mu snáze prosazovalo přijímání zákonů. Místo toho ale přišel o pohodlnou většinu v dolní komoře parlamentu, kde si podle všeho upevní vliv nezávislí kandidáti.

"Je to fraška. Turnbull zjevně neví, co udělal. Chcete-li, abych byl upřímný, tak si myslím, že by měl odstoupit," řekl médiím vůdce labouristů Shorten. "Vedl tuto zemi k volbám s odvoláním na stabilitu, způsobil ale nestabilitu," dodal.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull

Aktuálně se děje

18. května 2024 13:26

Ficův převoz jinam není možný. Pozitivní prognóza se podle Kaliňáka blíží

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy