Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA na nohou: Po celé zemi se slaví Den nezávislosti

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington - Američané po celých Spojených státech oslavují Den nezávislosti. Pro prezidenta Obamu je dnešní oslava poslední v Bílém domě, protože v lednu příštího roku předá křeslo svému nástupci.

Ve Filadelfii, kde Kongres 4. července 1776 schválil deklaraci o nezávislosti třinácti kolonií na Británii, jsou oslavy naplánovány na celý den. Již dopoledne místního času (odpoledne SELČ) ceremonie začala čtením deklarace. Vrcholem pak je pětihodinový koncert a ohňostroj, který dnešní oslavy završí.

V Bílém domě ve Washingtonu Obama s manželkou Michelle naposledy pořádají tradiční grilování pro rodiny vojáků. Na hosty čeká rovněž koncert, společně pak s prezidentem budou sledovat noční ohňostroj nad Washingtonovým monumentem.

V pittsburghském památníku pevnosti Fort Pitt pro dnešek vlaje vlajka s třinácti hvězdami, které symbolizují třináct kolonií, které položily základ Spojeným státům. Vlajka má stejnou velikost a rozložení hvězd té původní, která zde byla vyvěšena před více než 200 lety.

V New Yorku bude vrcholem noční ohňostroj, který má být tím největším od vítání milénia. Pyrotechnici odpálí přes 56.000 rachejtlí a dalších náloží, které oblohu nad řekou East River zbarví do 22 odstínů, a to vše za doprovodu hudby kapely letectva Spojených států.

Témata:  USA Barack Obama ohňostroje

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy