Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté útočili v Indonésii. Na Jávě se vyhodil do vzduchu atentátník

Vlajka Indonésie
Vlajka Indonésie
Foto: INT

Jakarta - V indonéském městě Solo na ostrově Jáva se dnes vyhodil do povětří sebevražedný atentátník. Při útoku, ke kterému se zatím nikdo nepřihlásil, byl zraněn policista.

Policie se domnívá, že za akcí stojí radikální islamisté. K útoku došlo dnes ráno místního času (v noci na dnešek SELČ) před policejním velitelstvím a podle televizních záběrů atentátník poničil prostranství před budovou.

Indonésie je převážně muslimská země a islám má tradičně na většině jejího území umírněnou a tolerantní podobu, i když v posledních letech je zřetelný trend jeho výraznějšího prosazování ve veřejné sféře.

V posledním desetiletí bylo proti cizincům v Indonésii směrováno několik teroristických útoků, od výbuchu na Bali v r. 2002 přes odpálení náloží ve dvou hotelích v Jakartě v r. 2009 až po útoky v centru Jakarty v lednu 2016.

Hlavní militantní islamistická organizace Jemaah Islamiyah dnes v zemi nemá funkční strukturu, nicméně nebezpečí teroristických útoků trvá, upozorňuje MZV ČR. V posledních letech šlo o akce malých skupin nebo jednotlivců, namířené proti místním, zejména policejním cílům. Nelze ale vyloučit, že mohou být opět zaměřeny na místa, kde se shromažďují cizinci, jako jsou noční kluby, bary, restaurace, hotely a letiště.

Témata:  teroristické útoky v Indonésii Indonésie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy