Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tony Blair bude stíhán? Invaze do Iráku byla prý nelegální

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.army.mil

Londýn- Vyšetřovací komise vedená bývalým vysokým úředníkem Johnem Chilcotem ve své zprávě nešetří kritikou na adresu Británie ohledně její invaze v Iráku. Plánování a příprava na válku byly zcela nepřiměřené.

Právní základ pro britskou vojenskou akci v Iráku nebyl podle komise vůbec uspokojivý a nelze tvrdit, že invaze z roku 2003 byla legální, tvrdí vyšetřovací skupina.

Hrozba iráckých zbraní, která se udávala jako důvod k zásahu a byla označovaná za jistou, nebyla podle komise odůvodněná. Británie se připojila k invazi v Iráku dříve, než se využily všechny mírové možnosti.

Tehdejší britský premiér Tony Blair byl podle zprávy také varován, že invaze v Iráku může zvýšit hrozbu ze strany teroristické sítě Al-Káida proti Británii. Předvídat se také měla nestabilita, jakou v Iráku vojenský zásah může vytvořit. "Blair a jeho vláda ale úmyslně neklamaly parlament či britskou veřejnost ohledně situace v Iráku před invazí," tvrdí komise.

Tvrdě ale komise odsoudila politické, zpravodajské a vojenské plánování invaze. Také je podle jejího předsedy Johna Chilcota přesvědčena, že rozmístění britských sil v Iráku neskončilo valným úspěchem. I

Protiváleční aktivisté a příbuzní 179 britských vojáků, kteří v Iráku zahynuli, podle agentury AP doufají, že zpráva Chilcotova týmu umožní stíhat expremiéra Blaira pro případné válečné zločiny.

Témata:  Velká Británie Tony Blair Irák

Aktuálně se děje

20. května 2024 19:25

Fiala: Návrh na zatykač na Netanjahua je děsivý a absolutně nepřijatelný

Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana vydat zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta společně s vůdci Hamásu je podle premiéra Petra Fialy děsivý a absolutně nepřijatelný.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy