Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská armáda na špičce? Speciální síly obdržely stroje na sabotážní mise

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Ruská společnost Kalašnikov, výrobce světově proslulé útočné pušky AK-47, zahájila dodávky svých prvních dopravních a obojživelných útočných lodí. Ty jsou určena pro ruské speciální sily. Uvedl to server The Moscow Times s odvoláním na tiskovou agenturu TASS.

Společnost představila své návrhy na lodí už loni na Mezinárodní výstavě námořní obrany v Petrohradu jako součást úsilí společnosti o diverzifikaci své produktové řady. Nové lodě znamenají významný odklon od tradičního pojetí společnosti Kalašnikov jako výrobce ručních zbraní.

#Kalashnikov Group to supply BK-10 and BK-16 fast craft to #Russia`s MoD https://t.co/dgLduFQONK pic.twitter.com/UqdYQ6sqt6

— NavyRecognition (@NavyRecognition) 7. července 2016

 

„V roce 2015 lodě úspěšně prošly testy a posudky a byly upraveny tak, aby odpovídaly technickým požadavkům ruské armády. Zařízení pro naše lodě není v žádném případě horší než u zahraničních modelů," uvedl v oficiálním prohlášení ředitel společnosti Alexej Krivoruchko.

Model BC-16 je schopný vyvinout rychlost až 42 uzlů a může cestovat na vzdálenost nejméně 400 mil s dvěma až 19 cestujícími na palubě. Typ BC-10 je schopen plout rychlostí až 40 uzlů a vejde se na něj a 12 osob.

Tyto lodě jsou podle výrobce schopny provádět specializované úkoly, jako je rychlá přeprava vojska, poskytování palebné podpory, hlídkování, nebo podnikání sabotáží a anti-sabotážních operací. Nákup lodí je součástí snahy Kremlu modernizovat ruskou armádu.

Témata:  Ruská armáda Rusko Kalašnikov

Aktuálně se děje

12:41

Meteorologové nově varují před požáry i silným větrem

K hrozbě požárů se uprostřed týdne přidává ještě silný vítr. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu upravil časovou platnost výstrahy před požáry a přidal varování před silným větrem. V nárazech bude dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy