Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalým šéfům Télécomu hrozí soud: Podle žaloby dohnali desítky lidí k sebevraždám

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Bývalým manažerům francouzské telekomunikační společnosti France Télécom (nyní Orange) hrozí soud za psychické týrání zaměstnanců. Svými surovými metodami dle žaloby dohnali desítky lidí až k sebevraždě.

Pro trestní stíhání šestice se dnes vyjádřila prokuratura a nyní se podle místních justičních postupů čeká na konečné vyjádření vyšetřujícího soudce. V případě odsouzení hrozí každému podle deníku Le Monde až rok vězení a pokuta 15 tisíc eur.

Vše začalo schůzí v říjnu 2006 v Paříži, na které vedení oznámilo restrukturalizaci společnosti, jež si vyžádá v příštích třech letech odchod 22.000 zaměstnanců a změnu pracovních postů u dalších 14.000.

"Řízení bude přísnější než dosud. Toto propouštění provedeme, ať tak či tak, oknem či dveřmi," řekl tehdy podle Le Mondu generální ředitel Didier Lombard. Přijmout se naopak rozhodl 6000 nových expertů. Členové vedení ho podpořili.

Následky zavádění změn byly dramatické. Během tří let spáchalo sebevraždu 60 zaměstnanců společnosti, z nichž 35 v letech 2008 a 2009. V září 2009 odbory podniku podaly žalobu na vedení firmy, které obvinily z "velmi surových metod řízení".

Témata:  sebevražda Orange zaměstnavatelé soudy

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy