reklama

Útoky, ke kterým se přihlásila radikální organizace Islámský stát, si kromě tří sebevrahů z řad muslimských radikálů vyžádaly celkem 32 mrtvých. Dva džihádisté udeřili na letišti, jeden v metru.

Dokument vyšetřovací komise belgického parlamentu zvlášť kritizuje komunikaci mezi záchranářskými složkami v prvních hodinách po útoku, která byla velmi špatná.

Mobilní síť byla hned přetížena a lékaři, hasiči a další záchranáři mezi sebou mohli komunikovat jen díky improvizacím, například využitím aplikace WhatsApp. "Dne 22. března jsme byli svědky naprostého selhání komunikace," tvrdí autoři dosud důvěrné zprávy, jejíž předběžnou verzi získala veřejnoprávní stanice RTBF.

Zatímco u sítě metra, kde v březnu džihádisté také zabíjeli, existovaly plány pro případ teroristického útoku, tak u letiště byl krizový plán vypracován k řešení především katastrof jako zřícení letounu. Případnému teroristickému útoku se nevěnuje ani plán, ani žádné bezpečnostní cvičení personálu letiště, upozorňuje komise. "Ukázalo se také, že v době atentátu byl na letišti jen jeden pes vycvičený k hledání náloží," uvedli autoři zprávy.