reklama

Střelci pálili po policistech z vyvýšených míst v budovách. Dallaský policejní šéf David Brown řekl, že není jisté, zda se policistům podařilo zadržet všechny podezřelé. Člověk, který střílí v garážích, podle něj nespolupracuje a tvrdí, že chce zabít co nejvíce policistů a že ve městě umístil bomby. Motiv činu podle něj zatím není známý.

img-responsive

Odstřelovači zabili v Dallasu pět policistů, další zranili (8.7.2016) | foto: Profimedia.cz

V Dallasu se stejně jako na dalších místech USA konaly demonstrace v souvislosti se zastřelením dvou černochů při policejních kontrolách v minulých dvou dnech. Protest byl podle televize CNN zcela poklidný až do chvíle, než se ozvaly první výstřely. K tomu došlo ve čtvrtek okolo 20:45 místního času (dnes 3:45 SELČ).

Jeden z útočníků se vzdal poté, co byl obklíčen v podzemních garážích v centru Dallasu. Policisté u něho zároveň zajistili podezřelý předmět, který prozkoumali pyrotechnici.

Jeden ze svědků střelby sdílel živě video z přestřelky mezi policisty a snipery. Právě živí přenos z postřelení a následná smrt černocha byla důvodem k ohromným protestům. Federální ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek zahájilo vyšetřování smrti černochů v Minnesotě a v Louisianě, kteří zemřeli při zásazích policie.

img-responsive

Odstřelovači zabili v Dallasu pět policistů, další zranili (8.7.2016) | foto: Profimedia.cz

Zranění podlehl pátý policista

Pátý policista podlehl svým zraněním po čtvrteční střelbě během demonstrace proti policejnímu násilí na černoších v americkém Dallasu. Informovala o tom policie. Šest dalších strážců pořádku bylo při střelbě zraněno.

Podle agentury AP byla při střelba rovněž zraněna jedna civilistka, kterou útočník zasáhl do lýtka. Žena, která už se v nemocnici podrobila operaci, se podle svědkyně snažila po vypuknutí palby chránit své syny, se kterými přišla na demonstraci.

Zdroj: YouTube

Federální ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek zahájilo vyšetřování smrti černochů v Minnesotě a v Louisianě, kteří zemřeli při zásazích policie. V Minnesotě byl několika výstřely při běžné dopravní kontrole ve středu zabit Philand Castile, kterého policisté zastavili kvůli rozbitému světlu. K velkému pobouření veřejnosti přispělo živé video ze zásahu, které jeho přítelkyně umístila na facebook. Přístup policistů odsoudil minnesotský guvernér, který jej označil za rasistický.

V Louisianě o den dříve zemřel Alton Sterling, kterého policie kontrolovala na základě anonymního oznámení, že má u sebe zbraň.

Útok byl brutální, chladnokrevně naplánovaný a opovrženíhodný a nelze jej ničím ospravedlnit, řekl dnes americký prezident Barack Obama ve Varšavě, kde odpoledne začne summit Severoatlantické aliance.

Připomněl ale, že zatím nejsou známa všechna fakta o incidentu během demonstrace proti policejnímu násilí na černoších.

Šéf Bílého domu dodal, že již mluvil se starostou Dallasu, nabídl mu pomoc a vyjádřil soustrast. Obama je také přesvědčen, že pachatelé "nesmyslného" útoku stanou před americkým soudem.

Dallaská oblastní dopravní policie (DART) zveřejnila identitu jednoho ze zabitých policistů. Je jím Brent Thompson (†43), který k policii nastoupil v roce 2009. Jedná se o první smrt mezi příslušníky DARTu, který vznikl v roce 1989. DART také zveřejnil seznam zraněných policistů, jsou jimi Omar Cannon (44), Misty McBrideová (32 a Jesus Renata (39), všichni tři by měli být mimo ohrožení života.