Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Životní styl medvědů se mění. Mohou za to skládky odpadů

Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Curych – Skládky odpadů dělají z medvědů gaučové povaleče. Vědci se zaměřili na několik medvědů hnědých v Turecku a výsledky jsou děsivé. Medvědi zcela změnili svůj životní styl a začínají si zvykat na více sedavý způsob života.

„Je překvapivé, jak se dva úplně odlišné životní styly můžou rozvíjet v tak malé a izolované populaci," říká Gabriel Cozzi z univerzity v Curychu. Tyhle dva různé životní styly byly poprvé pozorovány u medvědů hnědých, ale před několik lety se objevily i u bratranců, medvědů černých.

Cozzi a jeho tým označil 16 medvědů a sledoval jejich pohyb po dobu až 20 měsíců, zjistili, že deset z nich, kteří objevili skládku, se od ní neodchýlili. Jedinou výjimkou byl spánek během zimy, jak informuje server New Scientist.

Zbylých šest medvědů, kteří nikdy nebyli na skládce, nachodili za rok průměrně 165 kilometrů, aby dokázali najít obživu. Studie ukazuje, jaké důsledky můžou mít lidé na divoká zvířata. Při nejhorším se může stát, že se medvědi budou stahovat více k městům, kde se medvědi můžou stát nebezpečím pro člověka.

Témata:  medvědi skládka odpady

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy