Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA vyhostily dva Rusy za zbití diplomata v Moskvě

Vlajka Spojených států Amerických
Vlajka Spojených států Amerických
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Spojené státy v reakci na zbití amerického diplomata v Moskvě vypověděly 17. června z USA dva ruské představitele.

John Kirby před novináři zdůraznil, že ruský policista napadl amerického diplomata, když se 6. června pokoušel vstoupit do budovy amerického velvyslanectví v Moskvě. Policistův útok byl podle Kirbyho nevyprovokovaný a Američana ohrozil.

Moskva v minulosti obdobných případech odpovídala recipročně vyhoštěním Američanů z Ruska.

Ruská televize NTV ve čtvrtek zveřejnila video, které podle ní dokazuje, že "americký špion napadl ruského policistu". Na velvyslanectví se podle NTV pokoušel proniknout bez předložení dokladů podezřelý člověk v kukle a policista ho chtěl zadržet.

Oba muži spolu zápasili na podlaze před vchodem do ambasády, než se neznámý doslova prodral na americké území, kde už ho policista musel pustit. Z muže se podle NTV vyklubal třetí tajemník ambasády, který ale podle stanice je ve skutečnosti pracovníkem americké zpravodajské služby CIA a na velvyslanectví se vracel ze špionážní operace.

Témata:  USA Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy