Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co může za násilí v USA? Obama má jasno

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Varšava - Americký prezident Barack Obama tvrdí, že k násilnostem ve Spojených státech přispívá velké množství zbraní mezi obyvateli. To podle něj vedlo i ke smrti černošského řidiče, kterého zastřelila policie.

Obama, který se ve Varšavě zúčastnil dvoudenního summitu Severoatlantické aliance, zároveň odmítl názor, že násilnosti jsou důkazem rozštěpení americké společnosti.

"Zatím přesně nevíme, co se stalo v Minneapolis (ve státě Minnesota), ale víme, že ve voze očividně byla legální zbraň, což nějakým způsobem vedlo k tragické události," řekl Obama.

"Amerika není rozdělená, jak si někteří myslí," citovala prezidenta agentura Reuters. "Američané všech ras a všech původů jsou oprávněně pobouřeni neomluvitelnými útoky na policii, ať již v Dallasu nebo kdekoli jinde," řekl Obama.

"A to včetně demonstrantů. Včetně rodinných příslušníků, kteří jsou znepokojeni policejním chováním a kteří řekli, že toto je nepřijatelné," dodal s tím, že v této záležitosti žádné rozdělení společnosti neexistuje.

Spojenými státy tento týden otřásly dva kontroverzní případy, kdy policisté zastřelili dva černochy. V Minnesotě policista zastřelil řidiče, který byl zastaven kvůli nefunkčnímu zadnímu světlu. V Louisianě zase policie zastřelila černocha, kterého kontrolovala na základě anonymního oznámení, že má zbraň.

Témata:  Barack Obama střelba v USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy