Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Liberální Německo a vstřícnost k migrantům? Ani náhodou, lidé se bouří a demonstrují

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Negativní nálady vůči uprchlíkům jsou často spojovány se zeměmi Střední Evropy. Jak ale nyní upozorňuje americký server Voice of America, protiimigrační nálady a demonstrace proti uprchlíkům sílí i v Německu, které je v tomto ohledu považováno za liberální.

Protiimigrační nálady sílí

Server varuje, že v Německu pokračují protesty proti uprchlíkům. „Každý týden tu proti nám protestují. Ale nikdy jsme nebyli zranění,“ uvedl například 21letý Širáz, který se svou rodinu ze Sýrie uprchl do německých Drážďan. Ačkoliv sám následně uznává, že přece jen možná nejde o každý týden, protesty jsou podle serveru v Německu časté.

S odkazem na německou policii uvádí, že letos došlo k více než 550 případům útoků na sídla uprchlíků. Ty zahrnovaly žhářství, střelbu, ale třeba i útoky granáty. Uprchlíci z Drážďan pak uvádí, že ačkoliv přímé útoky jsou spíše vzácné, každý den čelí urážkám a rasistickým poznámkám.

Za rok 2015, kdy do Německa přišlo více než milion uprchlíků, bylo takovýchto útoků na uprchlíky asi tisíc, což představovalo oproti předchozímu roku zvýšení téměř pětinásobné. Jak server podotýká, nálada v zemi se od té doby pro uprchlíky nijak nezlepšila – a rostoucí popularita krajně pravicových politických stran svědčí spíše o dalším zhoršení.

Střelba i žhářství

Uprchlíci jsou proto podle serveru obezřetní a během protestů se schovávají v uprchlických centrech. „Rasistické násilí – i když zatím není smrtelné – pokračuje, a to zejména na východě země,“ podotýká server.

Připomíná například incident z konce minulého roku, kdy rozzuření obyvatelé vesnice poblíž Drážďan házeli uprchlíkům kameny do oken, následně začali i střílet. Nikdo nebyl zraněn, ale uprchlíci mluví o obrovském strachu.

Uvádí také, že během prvních pěti měsíců letošního roku došlo minimálně k 45 případům žhářství, „včetně jednoho případu z února letošního roku, kdy přihlížející jásali, zatímco hotel (přeměněný na uprchlické centrum) hořel.“

Zůstane Německo pro uprchlíky atraktivním?

Berlínská bezpečnostní společnost MOSECON upozorňuje, že místní strážní v táborech často protiimigrační nálady místních obyvatel sdílejí a útoky úmyslně umožňují.

„Některé výzkumy naznačují, že jeden z důvodů, proč jsou některé tábory a rezidence tak snadno napadány, je, že … (strážní) byli obviněni z nedbalého ponechání otevřených dveří,“ vysvětluje společnost.

Server se ale nedomnívá, že by pokračující protiuprchlické nálady v Německu mohly zrazovat uprchlíky od toho, aby země zůstávala jejich cílovou destinací. Jak vysvětluje Omar, uprchlík z Damašku, nebezpečí, které uprchlíkům v Německu hrozí, je totiž zanedbatelné v porovnání s tím, čím procházeli v Sýrii.

„Dějí se špatné věci. Ale nemyslím si, že to vláda nechá dále se zhoršovat,“ okomentoval Omar situaci. Připomíná ale, že lidé, kteří byli v Sýrii zvyklí vést normální život, nyní mohou nálepku „nenáviděných uprchlíků“ špatně snášet. „Až se věci v Sýrii vrátí do normálu, pojedu se tam podívat mezi prvními,“ dodal.

Témata:  Německo uprchlíci extremismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy