Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty v USA neberou konce: V ulicích jsou davy lidí, policie v Dallasu krotila mezirasové napětí

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

New York - Protesty v USA proti policejnímu násilí pokračovaly i v pondělí večer. V Dallasu se naopak konala pietní akce za pětici policistů zastřelených černošským vojenským vysloužilcem.

Obyvatelé Dallasu zapalovali svíčky a modlili se za policisty, zatímco policejní šéfové se během obřadu snažili předejít možnému růstu mezirasového napětí. Podle velitele místní dopravní policie J.D.Spillera se mýlí ti, podle nichž čtvrteční krveprolití natrvalo rozdělí město na dvě nesmiřitelné skupiny. Celý Texas by podle něho měl jít příkladem jak ve vztazích mezi bělochy a černochy, tak v ochraně policistů.

Zdroj: YouTube

Stovky protestujících se v noci na dnešek vydaly do ulic Chicaga, Atlanty či Denveru. Aktivisté spojení se skupinou Black Lives Matter provolávali slogany proti policejnímu násilí na černoších, přičemž policie většinou nemusela zasahovat.

V Atlantě policisté dohlíželi na dodržování zákazu nočního pohybu po místních parcích, kde se lidé shromáždili v minulých dnech. Účast protestujících byla v pondělí početně výrazně slabší než 15.000 lidí, kteří se podle starosty Kasima Reeda sešli k demonstracím o víkendu.

Zhruba tisícovka lidí organizovaná několika skupinami prošla obchodní čtvrtí Chicaga, kde zablokovala některé ulice. Doprovázející policisté proti akci nijak nezasáhli.

Témata:  demonstrace v USA USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy