Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy nefungují? Současná situace v USA není ideální, říká politolog

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

V roce 1944 publikoval švédský sociální vědec, pozdější nositel Nobelovy ceny za ekonomii Gunnar Myrdal, zásadní studii o Spojených státech nazvanou "Americké dilema", která pojednávala o situaci černochů v USA. Konstatoval, že v průběhu americké historie předsudky bělochů udržovaly nízkou životní úroveň, zdravotní péči, vzdělanost, způsoby a morálku Afroameričanů. Tato nízká úroveň pak jen potvrzovala a posilovala předsudky o Afroameričanech, což vytvářeno spirálu zoufalství, připomíná politolog a komentátor Fareed Zakaria ve svém komentáři pro server CNN. Rozebral v něm současnou situaci ve Spojených státech po nedávných rasových nepokojích v Texasu.

Vláda práva, nebo zákon džungle

"Je tragické, že v roce 2016, tedy o 72 let později, můžeme konstatovat, že tato (Myrdalova) slova se zdají trefná a relevantní," soudí expert. První věcí, která se podle něj dá říci o podivném postřílení policejních příslušníků, k němuž došlo minulý týden v Dallasu, je skutečnost, že je nejedná pouze o krytý a odporný čin, ale také velmi nebezpečnou situaci.  

Civilizace závisí na vládě práva a ta vyžaduje respekt úředních představitelů a zákonů, pokračuje Zakaria, s tím, že vždy s obavami sledoval bouřící se davy křičící hesla jako "Žádná spravedlnost, žádný mír". To odborník považuje za otevřenou hrozbu pro základní pravidla občanské společnosti.

Podle Zakarii každý spoléhá na policii a další složky justičního systému, že udrží pořádek, který je základním kamenem spravedlnosti. "Podívejme se na země jako dnešní Irák a Libye, kde řád zkolaboval," dodává politolog s odkazem, že vládu práva v těchto zemích nahradil zákon džungle. Expert však konstatuje, že stojí za to podotknout, že vláda práva působí důvěryhodně pouze tehdy, pokud je vnímána jako spravedlivá a v tomto ohledu mají Spojené státy problém.       

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Americký prezident Barack Obama minulý týden uvedl některé statistiky, které si podle politologa stojí za to připomenout: Podle nikoliv jedné, ale širokého spektra studií zpracovaných v průběhu let je u Afroameričanů o 30% větší šance než u bělochů, že proti nim policie použije násilí a zároveň u Afroameričanů a Hispánců existuje trojnásobně větší pravděpodobnost, že budou policií prohledáni, parafrázuje Zakaria Obamova slova.

Minulý rok pak policie zastřelila více než dvojnásobný počet Afroameričanů oproti bělochům, zatímco množství zatčených Afroameričanů dvojnásobně přesáhlo číslo zatčených bílých obyvatel, pokračuje odborník. Doplňuje, že u zadržených Afroameričanů je o 75% větší šance, že budou nakonec obviněni z trestných činů, u nichž hrozí nepodmíněný trest, zatímco ve srovnání s bělochy odviněnými ze stejných trestných činů si od soudů odnášejí v průměru o 10% delší rozsudky.   

Něco je špatně

"Vezměme si stát jako Maryland, kde černí tvoří 29% tamních obyvatel, ale představují 72% tamního vězeňského osazenstva," poukazuje Zakaria. Deklaruje, že s justičním systémem ve Spojených státech tedy musí být něco špatně.      

Řešení problému nicméně podle politologa nebude snadné. Expert zároveň věří, že Amerika si především musí přiznat, že čelí větším potížím, než je nyní ochotná připustit. Zakaria předkládá i další stanovisko - Američané podle něj musí brát v potaz čísla a statistiky po předchozích rasových nepokojích, obdobně jak tomu je po teroristických útocích. "V Americe se můžete cítit bezpečně. Zákon a pořádek existují - není třeba je obnovit," varuje odborník před panikou.      

Drtivá většina policistů ve Spojených státech vykonává svou nebezpečnou práci obdivuhodně a správně, míní Zakaria. Apeluje, aby se na základě malého počtu incidentů a amerických policistů nevyvozovaly obecné závěry o plošném užívání síly.

To samé podle experta ovšem musí platit i pro Afroameričany. "Velká, drtivá většina z nich jsou bez jakýchkoliv debat občané, kteří ctí právo," deklaruje politolog. Závěrem pak doporučuje, abychom se na lidi dívali jako na jednotlivce, nikoliv jako na karikatury. To by samo o sobě mohlo představovat první krok na cestě k pokroku, soudí Zakaria.     

Témata:  USA černoši rasismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy