reklama

Podle médií současný ministr financí George Osborne úřad opustí a jeho místo zaujme dosavadní ministr zahraničí Philip Hammond. S velkým napětím je pak očekáváno jméno ministra pro odchod Británie z Evropské unie, kterého Mayová přislíbila jmenovat.

V pondělí, kdy ji vedení Konzervativní strany formálně prohlásilo za novou předsedkyni, Mayová ve svém projevu podle BBC dala najevo, že chce, aby její premiérství bylo odlišné od éry odcházejícího ministerského předsedy Davida Camerona. Zároveň ale nechystá žádná velká a teatrální gesta.

Nejasná je rovněž budoucnost tváří kampaně za britský odchod z EU, jakými jsou někdejší starosta Londýna Boris Johnson a ministr spravedlnosti Michael Gove. Předpokládá se, že jejich postavení je nejisté kvůli tomu, jak si při klání o premiérský úřad počínali.

Jasno je však o programu prvních dní, které Mayovou ve funkci premiérky čekají. Britský parlament má 18. července na programu hlasování o obnově zastarávající flotily ponorek nesoucích jaderné střely Trident. O den později se pravděpodobně uskuteční schůze kabinetu, kterou poprvé povede Mayová. Ta by se měla 20. července rovněž poprvé zúčastnit interpelací v parlamentu. Po letní přestávce zasedne britský parlament poprvé 5. září.