Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečí v Rusku: Muslimský imám prý schvaloval terorismus

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské úřady zatkly imáma jedné z moskevských mešit a obvinily jej ze schvalování terorismu.

Duchovnímu hrozí až pět let vězení, uvedla dnes ruská média. V Moskvě se v minulosti odehrálo několik sebevražedných atentátů, které si vyžádaly desítky obětí na životech. Imám byl zatčen v pondělí.

"Zadrželi ho včera (v pondělí - pozn. red.), v bydlišti a v mešitě byla provedena domovní prohlídka. Obvinili jej z veřejného nabádání k teroristické činnosti a ze schvalování terorismu na veřejnosti," řekl advokát Dagir Chasavov, který imáma Machmuda Velitova z moskevské mešity Jarďam obhajuje.

Velitov byl dosud veřejnosti znám hlavně tím, že stojí v čele muslimského dobročinného společenství. Byl považován za jednoho z nejvíce respektovaných moskevských imámů. Obvinění podle advokáta souvisí s jedním imámovým kázáním a s rozhovorem v televizi, která šíří islám. Imám podle obhájce částečně přiznal vinu.

Imám podle rozhlasové stanice Echo Moskvy v kázání chválil jednoho člena panislámské Strany osvobození (Hizb at-Tahrír), která je v Rusku zakázaná jako teroristická organizace. Organizace, která podle svých prohlášení usiluje o dosažení svých cílů pokojnými, nenásilnými prostředky, chce sjednotit muslimské regiony v Rusku a v postsovětské Střední Asii v islámský chalífát.

Témata:  Rusko muslimové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy