Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proislámský leták zakazuje psy. Veřejnost je pobouřena, vše je ale možná jinak

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn – Lidé žijící v britském hrabství Velký Manchestr obdrželi v minulých dnech letáky, které je vyzývají k respektu k místní muslimské komunitě a omezení výskytu psů na veřejnosti. Jak informuje regionální deník Manchester Evening News, obyvatelé jsou pobouřeni, ale podle místních muslimů se jedná o podvod.

 Obyvatelé měst Cheetham Hill a Salford doma začali nacházet malé červené letáky, které s titulkem „Za veřejnou čistotu“ vyzývají, aby lidé z respektu k místní muslimské komunitě omezili výskyt psů na veřejných místech, protože jsou „nečistí“.

Místní obyvatelé se proti tomu okamžitě začali bouřit, podle místních úřadů i muslimů jde ale o podvrh, který má za cíl vyvolat neshody mezi oběma komunitami.

„To musí být podvod. Jsem muslim a muslimské zákony praví, že pokud žijete v zemi, která muslimská není, jako je Anglie, pak respektujete zákony té země. Muslimské zákony v jiných zemích neplatí. Mí rodiče jsou například z Pákistánu. Pokud by mi dělalo problémy tady žít, pak bych se měl vrátit do Pákistánu a žít tam,“ uvedl například Fayjaz Ali, místní muslim, který sám dva psy vlastní.

Podle samotného letáku za akcí stojí skupina s názvem Public Purity (Veřejná čistota). Skupina má i svou vlastní webovou stránku a skupinu na sociální síti Facebook.

Dále na něm stojí: „Tato oblast je domovem velké muslimské komunity. Prosím, respektujte nás a naše děti a omezte přítomnost psů na veřejných místech.“ Jako vysvětlení leták uvádí, že „udržování čistoty veřejných prostor muslimům umožňuje zůstat čistými a bez poskvrny.“

„V rámci této snahy jsme se rozhodli řešit jeden z problémů, který může mít negativní dopad na čistotu veřejného prostoru, čímž je přítomnost psů, kteří jsou v islámu považováni za nečisté,“ dodává text letáku.

Témata:  psi Islám Velká Británie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.