Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý starosta Londýna Boris Johnson se stal ministrem zahraničí

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Novým ministrem zahraničí ve Velé Británii se dnes stal jeden z vůdců kampaně za odchod Británie z Evropské unie, bývalý starosta Londýna Boris Johnson

Krátce po svém večerním nástupu do funkce ho jmenovala nová premiérka Theresa Mayová. Zároveň také pověřila euroskeptického poslance Davise Davise agendou kolem odchodu Británie z EU a jmenovala dosavadního šéfa diplomacie Philipa Hammonda ministrem financí.

"Ministr brexitu" David Davis před referendem řekl, že nadešel čas, aby Británie konečně "vzala svůj osud do vlastních rukou". Nyní povede vyjednávání s EU o podmínkách odchodu Britů z EU. Již dříve uvedl, že se zahájením těchto jednání není třeba spěchat.

Hammond nahradil George Osborna, který podle agentury Reuters opustil vládu. Osborne byl vlivným ministrem financí od roku 2010 a patřil k favoritům na premiérský post po Davidu Cameronovi. Jeho ambice skončily po červnovém referendu, ve kterém se Britové rozhodli pro odchod z EU (brexit). Osborne řídil kampaň za setrvání v unii.

Témata:  Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy