Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cameron se už odstěhoval ze sídla předsedy vlády. Mayová mezitím jmenovala další ženy

David Cameron
David Cameron
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes do své vlády uvedla prozatím tři ženy. David Cameron se po středečním odchodu z Downing Street číslo deset uchýlil do západního Londýna do luxusní čtvrti Holland Park.

Elizabeth Trussová se stala vůbec první ženou v čele ministerstva spravedlnosti a Justin Greeningová povede ministerstvo školství, uvedla zpravodajská stanice BBC.

Trussová své jmenování potvrdila novinářům, kteří sledují vznik vlády před Downing Street číslo deset, tedy oficiálním sídlem britských premiérů. V kabinetu Davida Camerona zastávala Trussová post ministryně pro životní prostředí.

Ministerstvo spravedlnosti, z jehož čela dnes Mayová odvolala Michaela Govea, je poměrně novým úřadem. Vzniklo v roce 2007 z ministerstva pro ústavní záležitosti.

Greeningová na ministerstvo školství přechází z ministerstva pro mezinárodní rozvoj, které vedla v Cameronově vládě. Greeningové již pogratulovala její předchůdkyně Nicky Morganová, kterou Mayová odvolala. Morganová na twitteru rovněž uvedla, že je zklamána, že nebude ve funkci pokračovat.

Další ženou ve vládě Mayové bude její někdejší konkurentka v boji o vedení Konzervativní strany a o premiérské křeslo Andrea Leadsomová, která dříve zastávala funkci náměstkyně ministryně pro energetiku. Leadsomová nyní přijala post ministryně životního prostředí.

Již ve středu premiérka krátce po převzetí úřadu jmenovala bývalou ministryni energetiky Amber Ruddovou do čela ministerstva vnitra, což je funkce, kterou do středy zastávala Mayová.

Na ministerstvo dopravy zamíří Chris Grayling, kterého deník The Daily Telegraph označuje za pravou ruku Mayové. Rezort práce a sociálních věcí povede Damian Green.

Expremiér Cameron nyní žije v domě, který patří jeho příteli a marketingovému magnátovi Alanu Parkerovi, napsal dnes na svém webu list Evening Standard.

Cameron s rodinou přijel s policejním doprovodem do nového domu ve středu večer. Policisté na místě zůstali a v okolí hlídkují.

Evening Standard poznamenal, že dům v roce 2014 koupil Parker za 16,5 milionu liber (532 milionů korun). Součástí je mimo jiné sedm ložnic a šest koupelen. Zatím není jasné, jak dlouho zde Cameron bude bydlet.

Témata:  Velká Británie David Cameron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.