Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odcházime z EU, ne z Evropy. Pořád budeme velký globální hráč, říká Johnson

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.wikipedia.org

Londýn – Nový ministr zahraničí Velké Británie Boris Johnson se dnes nechal slyšet, že jeho země by teď v Evropě mohla hrát mnohem větší roli než dosud. Ze zahraničí se na jeho hlavu snáší kritika.

Johnson tvrdí, že odchod jeho země z Evropské unie neznamená, že by země odešla z Evropy. „Existuje obrovský rozdíl mezi odchodem z Evropské unie a našimi vztahy s Evropou, které podle mě posílí," uvedl muž, který byl ve středu povolán do čela britské diplomacie.

S jeho pohledem se prý ztotožňují i Spojené státy. „Potěšilo mě, že mi zavolal ministr (zahraničí USA John) Kerry, který naprosto souhlasil s mou analýzou," uvedl Johnson. I Kerry si podle něj přeje, aby se Británie „jako velký globální hráč" po brexitu více angažovala na mezinárodním poli.

Ne všude jsou ale z Johnsona jako šéfa britské diplomacie nadšeni. Jeho jmenování kritizoval francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault či jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier.

Někdejší londýnský starosta to však bere s rezervou. Na dotaz novinářů, jak se k jejich výrokům staví, uvedl, že kritika výsledků referenda v Evropě byla „nevyhnutelná". „Nebyl to výsledek, který očekávali. Svůj názor dávají najevo upřímně a svobodně," dodal Johnson.

Ayrault ho před referendem obvinil ze lží, Teď mu prý už poslal „okouzlující" dopis, v němž napsal, že se těší na spolupráci s ním a na další prohlubování francouzsko-britských vztahů.

Témata:  Velká Británie Brexit Boris Johnson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy