Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr ve Francii: Terorista vjel s náklaďákem do davu, zavraždil nejméně 84 lidí. V autě měl zbraně a výbušniny +VIDEO

Řidič vjel s nákladním autem do davu v Nice, zavraždil až 73 lidí (14.7.2016)
Řidič vjel s nákladním autem do davu v Nice, zavraždil až 73 lidí (14.7.2016)
Foto: ČTK/Profimedia

Nice (Francie) - 84 lidí zemřelo a dalších 100 bylo zraněno při večerním útoku ve francouzském městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto. 18 zraněných je v kritickém stavu. Útok jako teroristický čin vyšetřuje protiteroristické oddělení hlavní francouzské prokuratury. Podle šéfa místní samosprávy bylo v autě množství střelných zbraní a granátů a útok byl dobře připraven.

POZOR, některé záběry jsou drastické! Nejsou vhodné pro osoby mladší 18 let a pro osoby slabší povahy!

K atentátu se dosud nikdo nepřihlásil a identita ani motiv řidiče nejsou známy. K masakru došlo okolo 22:30 na rušné promenádě ve chvíli, kdy se lidé shromáždili, aby sledovali ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily. Řidič se rozjel velkou rychlostí, než narazil do prvních lidí. Poté cíleně najížděl do dalších s evidentní snahou způsobit co největší krveprolití.

Podle prokuratury řidič zabíjel a zraňoval lidi na úseku dlouhém dva kilometry. Starosta města Christian Estrosi na twitteru uvedl, že jde o "nejhorší tragédii v dějinách Nice". Vyzval proto občany, aby zůstali ve svých domech a nevycházeli ven.

Přehled teroristických útoků v Evropě | Graphiq

 

Prezident samosprávy místního kraje Provence-Alpes Côte d'Azur Christian Estrosi řekl televizi BFM TV, že řidič rovněž střílel do lidí a že měl v autě množství zbraní a granáty. Zemřel po přestřelce s policií.

Prezident François Hollande, který několik hodin před útokem oznámil, že nebude prodloužen výjimečný stav platící od listopadových teroristických útoků v Paříži, svolal v noci schůzku krizového štábu s některými ministry a vedením bezpečnostních složek.

Americký prezident Barack Obama útok odsoudil a americkým úřadům nařídil, aby poskytly Francii veškerou pomoc. Předpokládaný republikánský kandidát na pozici Obamova nástupce v Bílém domě Donald Trump v reakci na útok odložil ohlášené oznámení jména svého viceprezidentského adepta.

"Jménem amerického lidu odsuzuji nejsilnějším možným způsobem tento strašlivý, zjevně teroristický čin ve francouzském Nice, při němž zemřely a byly zraněny desítky nevinných Francouzů. Naše myšlenky a modlitby jsou s rodinami a dalšími blízkými zabitých, " uvedl šéf Bílého domu v prohlášení.

Šéf francouzské rozvědky Patrick Calvar dle britského serveru Express před několika dny v deníku Le Figaro uvedl, že je „přesvědčen", že Islámský stát změní podobu svých útoků. Teroristé brzy přejdou „do stádia automobilů s náložemi a výbušných zařízení". Zda za útokem stojí Islámský stát, se však zatím nepotvrdilo.Řidič byl podle svědků ve voze sám, přidával plyn

V nákladním voze, který zabil desítky lidí během oslav v Nice, byl pouze řidič, který byl poté zabit. Vypývá to podle serveru SkyNews z vyjádření svědků, kteří byli v době krveprolití na promenádě v jihofrancouzském městě. Když řidič najel do prvních lidí, začal přidávat plyn, řekl jeden ze svědků televizi CNN.

"Lidé utíkají. Všude je panika. Vjel na promenádu a najel do davu...Lidé jsou celí od krve," uvedl z místa reportér místního listu Nice Matin Damien Allemand.

Nejmenovaný americký pilot, který se rovněž účastnil oslav v Nice a viděl celý útok, televizi CNN řekl, že se řidič rozjel velkou rychlostí, než narazil do prvních lidí. Poté prý ještě přidával plyn.

Počty mrtvých a zraněných při teroristických útocích ve Francii | FindTheData

 

V náklaďáku byly výbušniny a granáty

Podle televizní stanice CNN s odvoláním na francouzská oficiální místa byly v kabině nákladního vozu nalezeny zbraně, výbušniny a granáty. Podle televize SkyNews za útokem může stát radikální hnutí Islámský stát či některý z jejich sympatizantů.

Nyní se spekuluje o původu útočníka. Řidič nákladního vozu byl podle posledních informací zřejmě místní a místo, kde se událost konala, dobře znal. Podle policisty citovaného AFP byly u řidiče auta, jehož zastřelila policie, nalezeny doklady patřící 31letému obyvateli Nice s tuniskými kořeny.

Fotografie na sociálních sítích ukazují řadu bezvládně ležících těl. Záchranáři kvůli vysokému počtu zraněných zřídili provizorní ošetřovnu v pětihvězdičkovém hotelu Negresco. Francouzský prezident François Hollande svolal kvůli útoku zasedání krizového štábu.

Prohlášení francouzského prezidenta Hollanda

François Hollande ve svém projevu oznámil, že výjimečný stav, který měl skončit za necelé dva týdny, bude prodloužen o další tři měsíce. Do služby bude povolána armádní revize, která bude pomáhat policistům. Mimo jiné budou posíleny vojenské akce v Sýrii a Iráku.

"Francie je v slzách. Je to zrůdnost, použít nákladní auto a záměrně zabít mnoho lidí, kteří šli pouze oslavit národní svátek. Bolí to, ale budeme silní. Budeme silnější než fanatici, kteří nám chtějí ublížit," burcuje Hollande.

Stejně jako americký prezident Obama i Hollande si je jistý, že se jedná o teroristický útok: "Útok byl jednoznačně teroristické povahy. Mezi mrtvými bylo několik dětí. Dvacet obětí je nyní v kritickém stavu. V boji proti terorismu učiníme vše, co je v našich silách," dodal.

Francouzský prezident se také podle svých slov ještě dnes chystá navštívit jihofrancouzské pobřežní město. "Na všech místech, kde to bude potřeba, posílíme policisty a záložní revize," dodal prezident s tím, že jde o francouzské občany s nebo bez vojenských zkušeností a bývalé vojáky.

Témata:  Francie teroristický útok ve Francii: nákladní auto najelo do davu policie Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy