Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok ve Francii byl zjevný teroristický čin, hlásí Obama

Barack Obama
Barack Obama
Foto: unmultimedia.org

Washington - Americký prezident Barack Obama odsoudil večerní útok v jihofrancouzském městě Nice, při němž zemřelo přes 70 lidí. Americkým úřadům nařídil, aby poskytly Francii veškerou pomoc. Předpokládaný republikánský kandidát na pozici Obamova nástupce v Bílém domě Donald Trump v reakci na útok odložil ohlášené oznámení jména svého viceprezidentského adepta.

"Jménem amerického lidu odsuzuji nejsilnějším možným způsobem tento strašlivý, zjevně teroristický čin ve francouzském Nice, při němž zemřely a byly zraněny desítky nevinných Francouzů," uvedl šéf Bílého domu v prohlášení.

Trump v reakci na útok na twitteru uvedl, že odložil na dnešek plánovanou tiskovou konferenci, na níž měl oznámit jméno viceprezidentského kandidáta. Ačkoli několik zdrojů z jeho okolí již ve čtvrtek uvedlo, že si vybral guvernéra státu Indiana Mike Pencea, sám Trump se podle agentury Reuters ještě definitivně nerozhodl.

Útok odsoudil rovněž kanadský premiér Justin Trudeau, který jej v prohlášení na twitteru označil za šokující.

V Nice najel během oslav Dne pádu Bastily do davu nákladní vůz, jehož řidič se snažil zasáhnout co nejvíce lidí. Přes 70 jich zemřelo, více než stovka byla zraněna.

Témata:  Francie Barack Obama

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy