reklama

"Někdo začal křičet 'utíkej, je tam útok.' Slyšeli jsme výstřely, mysleli jsme si ale, že je to ohňostroj. Pak začala panika a všichni utíkali. Chtěli jsme se dostat do hotelu..." Tak popisuje útok v Nice jeden ze svědků, který řádění šíleného řidiče nákladního auta přežil.

"Slyšel jsem křik, na který nikdy nezapomenu. Lidé utíkají. Všude je panika. Vjel na promenádu a najel do davu...Lidé jsou celí od krve," uvedl z místa reportér místního listu Nice Matin Damien Allemand.

"Svědek vjel do davu lidí, jako by to byly kuželky. Všude byla krev," popisuje podle serverů CNN, SkyNews a francouzských médií další ze svědků útoku.

Nejméně 77 lidí zemřelo a dalších 50 bylo zraněno při útoku ve francouzském městě Nice, kde do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na úřady.

Útok jako teroristický čin vyšetřuje protiteroristické oddělení hlavní francouzské prokuratury. Podle šéfa místní samosprávy bylo v autě množství střelných zbraní a granátů a útok byl dobře připraven.

Nejmenovaný americký pilot, který se rovněž účastnil oslav v Nice a viděl celý útok, televizi CNN řekl, že se řidič rozjel velkou rychlostí, než narazil do prvních lidí. Poté prý ještě přidával plyn.