Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská politika je ve velké krizi, dvě hlavní partaje čelí vážným neshodám

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - V průběhu tří týdnů od referenda o setrvání v EU, britskou politiku postihlo více krizí než si mnozí pamatují, napsal list The Guardian. Konzervativci a labouristé, tedy dvě hlavní partaje Spojeného království, čelí vážným vnitrostranickým neshodám.

V těchto chvílích britské strany prochází zuřivou bitvou, ve které se musí rozhodnout, co znamenají. Je konzervativní strana baštou Cameronova liberalismu, nebo se začíná čím dál více podobat reakční Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP)? Chtějí labouristé čelit velkým otázkám 21. století, jako jsou například globální změny klimatu a nerovnosti, nebo budou bědovat nad úpadkem industrialismu a ztrátou loajální dělnické třídy?

Žádná z těchto otázek nebude zodpovězena dokud nebude jasnější, jakou zaujme Británie roli po definitivním odchodu z EU. Uzavře se politicky a ekonomicky do sebe, nebo se naopak otevře světu?

Otázky týkající se rozhodnutí o Evropské unii se vztahují i k obecnějším otázkám o budoucnosti Británie. Bude se britská ekonomika více podobat nezřízenému kapitalismu, nebo bude mít blíže k nějaké formě sociální demokracie? Nastal čas na zavedení poměrného zastoupení? A co je možná nejdůležitější, zůstane Británie Spojeným královstvím?

Pro obě hlavní strany by bylo nejlepší skoncovat se zbytečnými dohady a rozdělit se. Třeba se obě strany rozdělí na dvě části, z kterých vzniknou dvě strany: jedna umírněnější, druhá spíše extrémnější. Se čtyřmi stranami by bylo z čeho vybírat a třeba by v Británii nastala nová éra koaliční vlády.

Nicméně je tu i další možnost a tou je, aby se spojily umírněnější části obou hlavních stran, čímž by mohly přitáhnout zbytky liberálních demokratů a vytvořit stranu, nebo alespoň moderní koalici podobnou dnes už neexistující Sociálnědemokratické strany (SDP). Nicméně, potom co Theresa Mayová porazila Andreu Leadsomovou ve vedení Konzervativní strany a stala se novou premiérkou Británie se tato varianta jeví, jako méně pravděpodobná.

Avšak vzhledem k tomu, že se Británie během odchodu z EU stane více náchylnou vůči extrémním názorům zmíněná koalice by byla přínosem, protože by byla těmto názorům schopná čelit. Radikální politické a ekonomické návrhy by byly ponechány toryům a labouristům, zatímco by tato nová koalice byla umírněným a progresivním hlasem, který Británie v současné době velmi potřebuje.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy