Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Johnsona hned v prvním projevu lidé bučeli +VIDEO

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn – Nový britský ministr zahraničí a bývalý starosta Londýna Boris Johnson hned v rámci svého prvního projevu ve funkci okusil, jaká nálada vůči němu ve společnosti panuje. Více informací přinesl bruselský server Politico.

První projev Borise Johnsona jako nového britského ministra zahraničí se odehrál na francouzském velvyslanectví při příležitosti Dne dobytí Bastilly. Projev se odehrál včera před teroristickými útoky v Nise.

Johnson ve svém krátkém projevu mluvil o tom, že by obě země měly udržet „politickou, kulturní, psychologickou a ekonomickou unii“. To ale mezi přítomnými vyvolalo úšklebky a smích; právě Johnson stál v čele kampaně za odchod Británie z EU, který povede k nutnému vzdálení obou zemí.

Po ukončení projevu a poděkování přítomným pak Johnson sklidil nejen potlesk, ale také hlasité nesouhlasné bučení. Ačkoliv server uvádí, že není jasné, zda přišlo ze strany přítomných Britů nebo Francouzů, popisek u videa reakci připisuje nespokojeným Francouzům.

Jmenování Johnsona novým ministrem zahraničí premiérkou Theresou Mayovou ve svět vyvolalo rozporuplné reakce. Johnson totiž díky svým výrokům nepatří v zahraničí mezi oblíbené osobnosti.

Jean-Marc Ayarault, francouzský ministr zahraničí, jeho jmenování okomentoval následovně: „O Borise Johnsona si vůbec starosti nedělám, ale během kampaně (za brexit) lhal hodně Britům a teď je to on, kdo stojí zády ke zdi.“

Témata:  Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy