Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový druh vojenského zbrojení: Rusko vyvíjí vesmírnou superzbraň. Zničí jakékoliv místo na světě

Ruský bombardér budoucnosti
Ruský bombardér budoucnosti
Foto: militaryrussia.ru

Moskva/Washington - Rusko pokračuje ve vývoji zřejmě nejmocnější zbraně na světě. Tamní armáda pracuje na vesmírném letounu, který by měl být osazen jadernými zbraněmi a měl by být schopný do dvou hodin od vzletu zničit jakékoliv místo na planetě. Ukazuje se, že Rusko tímto způsobem zřejmě začíná nový druh vojenského zbrojení.

Ruský vesmírný bombardér zatím oficiální označení nedostal, jeho podobnost s americkým Boeingem X-37B je ale nasnadě. Na rozdíl od letounu Spojených států ale ten ruský nebude pouze vědecká kosmická loď, nýbrž zbraň. To ostatně potvrdili i sami Rusové.

Podplukovník Aleksej Solodovnikov tvrdí, že by letoun měl být postaven do roku 2020. "Myšlenka je taková, že bombardér vzlétne z domovského letiště podobně jako obyčejné letadlo. Poté se zamíří do vnějšího vesmíru, odkud shodí jaderné hlavice a vrátí se zpět na základnu," řekl agentuře RIA Novosti s tím, že tímto způsobem by Rusko mělo být schopno zaútočit do dvou hodin na jakékoliv místo na planetě.

Dosud nebylo jasné, jakým způsobem bude letadlo vzlétat. Jeho hmotnost by se totiž měla pohybovat kolem 20 25 tun. Z vyjádření ruského podplukovníka ale vyplývá, že by si Rusové přáli, aby byl stroj plně samostatný a nezávislý na pomocném letounu. "Na designu spolupracujeme s Ruským centrálním aerodynamickým institutem. Letoun by totiž měl být nadzvukový," dodal.

Takový stroj je nereálný, zní z Ameriky. Ale...

Americký server Science Alert v souvislosti s novým bombardérem upozorňuje, že realita může být na míle vzdálená od ruských plánů. "Zatím toho nevíme moc, ale zdá se, že by letoun mohl být podobný jako stroje společnosti Virgin Galactic," píše server.

Poukazuje také na problém s váhou letounu. "Aby bylo letadlo schopné samostatného provozu, muselo by mít motor, který funguje dvěma způsoby: Nejprve by spaloval kapalné pohonné hmoty, poté by byl schopen "dýchat" kyslík jako palivo, aby dostal letadlo na nadzvukovou rychlost."

Server v této souvislosti ale připomíná, že na podobném principu takzvaného "motoru s kombinovaným cyklem" pracuje americká vláda neúspěšně už desítky let. Rusové ale tvrdí, že se jim právě tento typ motoru podařilo vyvinout. Na konci loňského roku to novinářům oznámil nejmenovaný úředník z Kremlu. 

Jestli tomu tak skutečně je zřejmě zjistíme už brzy. Zahraniční média odhadují, že by se Rusko mohlo novým motorem pochlubit už v září na Mezinárodním vojenském technickém fóru Army-2016, které se koná nedaleko Moskvy.

Válka tak, jak ji dosud neznáme

Pokud se ukáže, že Rusko skutečně výše zmíněný typ motoru vyvinulo a začalo se stavbou vesmírného bombardéru, dojde ke změně vojenské strategie a zbrojení napříč všemi zeměmi. Lidstvo by totiž mohlo v případě vyhroceného konfliktu poznat válku takových rozměrů, jakou dosud nezažilo.

Tomu se snažily politické elity zabránit už před desetiletími. V roce 1967 proto Spojené státy, Rusko a 102 dalších zemí podepsalo či ratifikovalo takzvanou "Kosmickou smouvu", která zakazuje explicitní militarizaci vesmíru. "Státy se zavazují neumísťovat na oběžnou dráhu kolem Země žádné objekty nesoucí jaderné zbraně nebo jakékoli jiné druhy zbraní hromadného ničení a neinstalovat tyto zbraně na kosmická tělesa nebo stanice," píše se mimo jiné ve smlouvě.

V případě, že Rusko nový bombardér uvede do provozu, tak příjdou hned dvojí následky. Politické, kde bude zřejmě země podrobena sankcím ze strany ostatních účastníků smlouvy, a armádní. Spojené státy a další země se totiž budou snažit vymyslet na ruský bombardér adekvátní odpověď v podobě vlastní vesmírné zbraně.

Řada zahraničních serverů v této souvislosti proto upozorňuje, že ruský bombardér by nejen narušil atmosféru půlstoletí poklidného dobývání vesmíru, ale zároveň by přenesl hrozbu válečného konfliktu mimo zemský povrh, do vesmíru.

Témata:  Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy