Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama by chtěl završit svoje úřadování smlouvou s Ruskem. Povede se mu to?

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Moskva/Washington – Ačkoliv Spojené státy s Ruskem minulý týden jednaly o společném postupu v Sýrii, podle analytické společnosti Stratfor nebude vzájemná spolupráce v nadcházejících měsících jednoduchá.

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy se minulý týden dočkaly mírného zlepšení po setkání amerického ministra zahraničí Johna Kerryho s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Podle amerického deníku The Washington Post oba politici jednali o vzájemné spolupráci v Sýrii, která by zahrnovala sdílení informací o teroristické organizaci Džabat an-Nusra a koordinaci útoků proti teroristické skupině Islámský stát.

Stratfor ale ve svém politickém shrnutí varuje, že zde jde o víc než jen o konflikt v Sýrii. Rusko se podle něj snaží využít své pozice na Blízkém východě k uvolnění situace a „vyjednání ústupků ohledně Ukrajiny, zapadáních sankcí a zbrojení NATO u ruských hranic".

To navíc nebylo v rámci jednání žádným tajemstvím – společnost upozorňuje, že obě strany na jednání přivedly své zástupce, kteří řeší dění na Ukrajině, ačkoliv bylo jednání oficiálně zaměřeno na Sýrii.

Průlom by pak v tomto směru chtěl vyjednat americký prezident Barack Obama, kterému již v úřadu zbývá pouze šest měsíců. Obama naznačil, že by své působení v Bílém domě chtěl završit dohodou o Ukrajině a Sýrii. I tak se ale Stratfor domnívá, že mnoho záležitostí ve vztazích USA-Rusko zůstane nevyřešených a přesune se na příští americkou administrativu.

Témata:  USA Rusko Syrská krize

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy