Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obavy o bezpečnost mají v Německu jak místní, tak i uprchlíci. Berlín je na rozcestí

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín – Útok afghánského mladého uprchlíka v německém vlaku opět rozpoutal obavy z možného násilí, které mohou v Evropě páchat přicházející migranti a uprchlíci. Ty se přitom podle amerického deníku New York Times týkají jak místních obyvatel, tak uprchlíků samotných.

Strach uprchlíků i z uprchlíků

Jen několik dní po teroristickém útoku ve francouzském Nice útočil v německém vlaku 17letý afgánský uprchlík sekerou a nožem. Celkem zranil pět lidí, dva velmi vážně, než jej policie zabila. Policie také již potvrdila věrohodnost videa, ve kterém se mladík hlásí k teroristické organizaci Islámský stát.

„Když slyšíte o něčem takovém, jako je tenhle útok, přirozeně máte trochu strach," uvedla o útoku v německém vlaku Hanan Alderzyová, 28letá uprchlice, která před třemi měsíci přišla do německého Výmaru ze Sýrie. „Budou s námi lidé zacházet jinak?" obává se.

Obavám svých německých sousedů dle svých slov rozumí, ale nechce, aby kvůli činu jednoho uprchlíka odsuzovali všechny. „Člověk musí být znám svým jménem, ne místem svého původu," tvrdí.

Obavy má i 25letý Lemar Poja z Afghánistánu. „Budou z útoku viněni všichni Afghánci? Doufám, že ne. Já se jen chci naučit německy, získat tu práci a žít tu," uvedl.

„Německo na rozcestí"

Migranti v zemi se obávají, že tento útok po novoročních sexuálních útocích v Kolíně nad Rýnem vzbudí další vlnu nenávisti a pochybností ohledně přijímání uprchlíků.

Teroristický útok ve vlaku byl podle deníku pro mnohé Němce probuzením. „Opravdu jsem teď smutný, protože jsem doufal, že se Německo cílem takovýchto útoků v dohledné době nestane, protože se tak moc snažilo uprchlíkům pomoci," uvedl Micha Ott, grafický designér. „Ale musíme čelit faktu, že se to nyní v Německu děje. Němci mají strach," dodal.

Cem Özdemir, předseda německé parlamentní politické strany Svaz 90/Zelení, se domnívá, že Německo nyní v tomto ohledu stojí na rozcestí. „Iracionální" cestou by dle jeho názoru bylo budování „policejního státu", kterým by se země snažila migranty kontrolovat; sám by raději viděl větší spolupráci s ostatními evropskými zeměmi na identifikaci radikalizovaných lidí.

Témata:  Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy