Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krejčíř se chce dohodnout a přiznat některé činy. Co žádá na oplátku?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Johannesburg - Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř se nejspíš odhodlá k nečekanému kroku. Podle informací jihoafrického serveru IOL v pátek zahájí vyjednávání ohledně svého přiznání k několik trestným činům.

Co by touto dohodou Krejčíř získal, není jasné. Jednou z možností je, že chce urychlit procesy v JAR, které blokují projednání české žádosti o jeho vydání do Česka. V současné době je Krejčíř v Jihoafrické republice souzen v případu vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy.

Krejčíř se ve středu objevil před soudem v Johannesburgu, kde bylo oznámeno, že se snaží najít si nového právníka, měl by jím být Eroc Bryer.

Předchozí advokát Cliff Alexander skončil, protože za své služby nedostal zaplaceno. Veškeré soudní výdaje patrně hradí Krejčířova rodina v ČR, v posledních týdnech ale k žádným platbám nedošlo. Krejčířův majetek v JAR byl zabaven.

Čtyři zdroje blízké vyšetřování mezitím jihoafrickému serveru IOL sdělily, že Krejčíř požádal o schůzku s vyšetřovali, na které chce prodiskutovat své přiznání viny v několika trestních stíháních. Tyto aktivity přicházejí ve chvíli, kdy Krejčíř stáhl svou žádost o to, aby v JAR získal status uprchlíka. U jiného jihoafrického soudu přitom i dnes pokračovalo jednání ohledně české žádosti o Krejčířovo vydání.

Kvůli Krejčířově žádosti o uprchlický status se dosud protahovalo extradiční řízení. Jak nicméně poznamenal server IOL, i kdyby Česká republika před soudy v JAR uspěla pokud jde o Krejčířovo vydání, nakonec bude na ministrech spravedlnosti obou zemí, aby rozhodli, zda bude Čech poslán do vlasti. Jednou z překážek vydání může být velké množství případů, ve kterých je Krejčíř souzen či vyšetřován.

Témata:  Radovan Krejčíř Jihoafrická republika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy