Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamžitá porážka Islámského státu? To bude problém, varují USA

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Washington – Teroristická skupina Islámský stát (IS) je odpovědná za provedení či inspiraci stále většího množství útoků na Západě. Její porážka je tak urgentnější než kdy dříve. Analýza společnosti Stratfor ale varuje, že porážka IS bude velmi složitá.

Hrozba jménem Islámský stát

O Islámském státě se v současnosti mluví zejména v souvislosti s teroristickým útokem ve francouzském Nice, při kterém muž v nákladním automobilu zabil 84 lidí, a útokem 17letého mladíka v německém vlaku, kdy sekerou a nožem zranil celkem pět lidí.

Analýza připomíná, že IS se stal tématem také na republikánském národním shromáždění, které včera skončilo. Mluvčí zde vyjádřili své pochybnosti nad tím, zda strategie koalice vedené Spojenými státy proti IS skutečně funguje.

Podle analýzy se ale nyní dostavují úspěchy. Připomíná vyjádření ministra obrany Ashe Cartera, který na setkání koalice ve Washingtonu tento týden zdůraznil, že se koalici nyní daří sklízet úspěchy. I tak ale nelze očekávat, že by se skupinu v dohledné době podařilo skutečně porazit.

„Zatímco shromáždění se soustředilo na dobytí Islámského státu, setkání koalice ve Washingtonu se zaměřovalo na to, co přijde poté, a na to, jak bojovat proti vzestupu útoků jeho členů i lidí, kteří se k němu jen hlásí, po celém světě," vysvětluje analýza.

Podpora místních jednotek

Jednání koalice se zúčastnili ministři zahraničí a obrany z více než 30 zemí světa, žádné zásadní nové nápady zde ale podle analýzy nepadly. Dojde k nasazení systémů vzdušného varování NATO, v Tunisku bude založeno mezinárodní centrum, které bude sledovat náborářské aktivity džihádistických bojovníků v zemi.

Došlo také k projednání vojenské taktiky pro nadcházející bitvu o irácký Mosul a syrské město Rakká, na pomoc pro Irák pak členové koalice přislíbili celkem dvě miliardy dolarů.

Analýza zdůrazňuje, že úspěchy koalice se sice dostavují pomalu, nelze o nich ale pochybovat. Využívání a podpora místních jednotek postupně umožnily narušit a oslabit podporu Islámského státu a jeho moc v klíčových oblastech.

„Nedávná vítězství, včetně znovudobytí Fallúdži a odříznutí jednotek IS v Hawídže, zdůrazňují pokrok, kterého koalice dosáhla, a to zejména v Iráku, a podtrhávají důležitost jejích místních partnerů. Zejména operace ve Fallúdže byla bojem iráckých jednotek za irácké území, i když proti globálnímu nepříteli. To je klíčové pro celkový úspěch boje proti Islámskému státu, protože to vyvrací samotnou ideologii skupiny," tvrdí analýza.

Společný nepřítel

Následně ale varuje, že situace není jednoduchá. I v území, které již bylo od IS dobyto, stále operují jeho jednotky, které zde útočí a zabíjí ozbrojené síly i civilisty. Právě ti během bojů velice trpí a analýza varuje, že pokud nebudou jejich potřeby naplněny, hrozí další násilnosti.

Koalice také musí dbát vysoké opatrnosti při spolupráci s šíitskými jednotkami, jelikož by jejich osvobozování území s většinou sunnitských obyvatel mohlo rozpoutat další nepokoje.

„Až bude Islámský stát poražen, Irák navíc bude mít celou řadu dalších problémů. Islámský stát v mnoha ohledech působí jako jednotící faktor, díky kterému nepřátelé v regionu spolupracují. Bez společného cíle, kterým je boj proti této skupině, by se ale mohla politická situace v Iráckém Kurdistánu a v Bagdádu vyhrotit," varuje.

„Odstranění globální hrozby Islámského státu je postupnou snahou, která vyžaduje značné množství vnitřní a mezinárodní spolupráce, důvěry a vyjednávání. Zabere to čas, ale je tu mnoho důvodů, proč postupovat s velkou opatrností. Odklon od této strategie by jen do už tak složitých bojů přidal další nejistotu," uzavírá.

Témata:  Islámský stát USA terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy