Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se postavil za homosexuály. Sklidil velký potlesk

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Cleveland - Ačkoli nový ultrakonzervativní program republikánů nezahrnuje otázku práv homosexuálů, kandidát na post prezidenta Donald Trump ve svém proslovu uvedl, že sexuální menšiny podporuje.

"Udělám vše, co bude v mé moci, abych ochránil naše LGBTQ občany od násilí, útlaku a nenávistné cizí ideologie," řekl Trump. "To mi věřte," dodal důrazně. LGBTQ je zkratkou pro lesby, gaye, bisexuály, transsexuály a osoby "queer", které odmítají tradiční genderovou identitu.

Pokud Trumpova slova konzervativně založené delegáty zaskočila, nedali to najevo, napsala agentura AP. Trumpovi zatleskali, a to hlasitě. I sám newyorský magnát byl překvapen. "Jako republikán musím říct, že vaše ovace po tom, co jsem řekl, jsou pěkné," poděkoval Trump.

Zdroj: YouTube

Trump se často hlásí ke svým homosexuálním přátelům a vyhýbá se homofobním formulacím, které jeho straničtí kolegové běžně užívají. Když muž hlásící se k Islámskému státu nedávno ve floridském Orlandu postřílel 49 návštěvníků gay klubu, Trump prohlásil, že by zakázal vstup do země muslimům, kteří chtějí "vraždit gaye".

Hlavní americké organizace hájící práva homosexuálů ale Trumpa přesto odmítají. Tolerance vůči jedné menšinové skupině podle nich nevyváží předsudky vůči ostatním, například Hispáncům a muslimům. "Jeho nenávist vůči kdekomu je obrovsky znepokojující. Když útočí na ženy nebo na muslimy, jako by útočil na nás," řekl novinářům Jay Brown z organizace Kampaň za lidská práva.

Témata:  Donald Trump homosexuálové prezident USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy