Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie prodloužila výjimečný stav do ledna. Hrozí uzavření náboženských objektů

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Obě komory francouzského parlamentu definitivně schválily čtvrté prodloužení výjimečného stavu. Naopak neprošel režim zadržování podezřelých z bezpečnostních důvodů, jak chtěla opoziční pravice.

Výjimečný stav byl vyhlášen po teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu. Od té doby byl třikrát prodloužen. Několik hodin po vražedném útoku kamionem v Nice rozhodl prezident François Hollande o dalším prodloužení, o tři měsíce, pravice ale prosadila nakonec šest měsíců. Norma tedy platí do ledna 2017.

"Jednomyslnost při hlasování maskuje hluboké rozdíly mezi pravicí a levicí pokud jde o to, jak odpovědět na terorismus," poznamenal dnes list Le Monde o čtvrtečním schválení předlohy oběma komorami.

Zákonodárci přitom zpřísnili dosavadní opatření, která nově zahrnují mimo jiné možnost zakázat veřejná shromáždění a uzavřít náboženské objekty, v nichž se hlásá nenávist a vybízí k násilí.

Ppoziční pravice přitom požadovala ještě hlubší změny práva, zatímco premiér Manuel Valls odmítl myšlenku výjimečných kroků jako zřízení detenčních středisek, kde by byli zadržováni podezřelí.

Témata:  Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy