Obama při konferenci k útokům v Mnichově rozesmál celý sál (0:59) | video: YouTube

Prezident Obama se vyjádřil k v té době probíhající události v Německu, kdy 18letý muž začal střílet na lidi u obchodního centra v Mnichově. Celkem zabil 10 lidí včetně sebe – 8 z 9 obětí byly podle úřadů mladší 20 let. O útočníkovi se postupně objevují nové informace.

Obama v rámci konference uvedl: „Někteří z vás již vědí, že se v Německu střílelo. A ještě nevíme, co přesně se tam děje, ale naše srdce jsou s těmi, kteří mohli být zraněni. Jde o stále aktivní situaci a Německo je jedním z našich nejbližších spojenců. Takže jim poskytneme veškerou podporu, kterou mohou pro řešení těchto okolností potřebovat.

Prezident následně pokračoval: „Jde o dobrou připomínku toho, o čem jsem v posledních několika týdnech mluvil: o našem způsobu života, našich svobodách, naší možnosti pokračovat v našich každodenních životech, vychovávat naše děti. A vidět je vyrůstat a dokončit střední školu a zjistit, že se najednou chystají tátu opustit."

Obama tak narážel na svou vlastní dceru Maliu; když ale přišla řeč na děti, prezident se úsměvu neubránil. Po jeho poznámce o tom, že je jeho dcera již připravena opustit rodinné hnízdo se zasmál celý sál. Obama se ale rychle vrátil zpět k vážnosti celé situace: „Omlouvám se, začíná to být až moc osobní," podotkl s úsměvem a vrátil se zpět k tématu.

Střelbu v Německu okomentovali i oba prezidentští kandidáti. Hillary Clintonová přes sociální síť Twitter vzkázala, že Spojené státy „stojí za našimi přáteli v Německu v jejich snaze přivést ty, kteří jsou zodpovědní, ke spravedlnosti".

Donald Trump na svém Facebookovém profilu uvedl, že těm, kteří byli útoky v Mnichově zasaženi, posílá své modlitby. K tomu dodal: „Vzestup terorismu ohrožuje způsob života všech civilizovaných lidí a my musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom jej udrželi mimo naše břehy."

– Globe24.cz

100

G20 musí dělat víc pro podporu růstu, varují Spojené státy

Čtěte dále