"Podnikání šlo do kopru, ale zlepšuje se to... Ty poslední dva roky byly zničující. Pronajímatelé vám totiž neřeknou, abyste si udělali dva roky prázdnin. Ale myslím, že teď je nám už všem jasné, že mizerné podniky zmizely," řekl Ramsay.

Šéfkuchař žádné konkrétní restaurace nejmenoval, ani když se moderátor opakovaně ptal, jaké podniky nebo řetězce má na mysli. "Prostě všechny ty pajzly, které jsou v dobré lokalitě a těží z toho, protože tam kolem chodí hodně lidí. Ale teď začínáme zase s čistým štítem, což je dobře," řekl. "Zákazníci jsou teď mnohem chytřejší. Vědí toho o jídle víc než předtím... Díky tomu se branže zbavila arogance," dodal.

Deník The Guardian připomněl, že v Británii se během pandemie nadobro zavřely stovky restaurací a poboček řady řetězců, včetně Carluccio’s, Byron Burger, Ask, Zizzi, Bella Italia, Café Rouge, Frankie & Benny’s, Chiquitos či Pizza Express.

Počty nakažených mohou opět začít stoupat, ve světě už se to děje

Pandemii koronaviru svět stále nemá za sebou. Zvyšující se či dokonce rekordní počty nově nakažených hlásí řada států, mezi nimi například Nizozemsko, Rakousko, Čína, Německo nebo Jižní Korea, kde se počty pozitivních testů pohybují ve stovkách tisíc za den.

I v Česku se ale situace může zhoršit, upozornil například biolog Jaroslav Flegr. "Teď “šijeme roušky” – pomáháme uprchlíkům. Už brzy však začnou Klaus a Okamura vykřikovat, že nám sem uprchlíci zanesli covid. Tak ne – i tuhle vlnu jsme si udělali sami předčasným rozvolněním," napsal na twitteru.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ale kolísavé počty nakažených přikládá počasí. "Jak se mění počasí a objevuje se jaro, tak jako u všech respiračních chorob, i u covidu bude počet pacientů stoupat. Nemoc se šíří, je to virové onemocnění," řekl na tiskové konferenci novinářům.

Dodal, že důvodem rostoucích čísel může být subvarianta koronaviru omikron BA.2. "Za tři týdny bude další mutace, která se už nyní objevuje na jihu Evropy," doplnil Válek a apeloval na občany, aby se nechali proti koronaviru očkovat.